Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών εν μέσω προειδοποιήσεων των κεντρικών τραπεζών πως παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα επιτόκια μάλλον θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Στο μεταξύ, στις ευοίωνες εξελίξεις της ημέρας ήταν η είδηση πως Βρετανία και Ε.Ε. συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για να διευθετήσουν τις διαφορές τους γύρω από το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% και τα συνολικά του κέρδη από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στο 6,6%, καθώς ο ήπιος χειμώνας σε όλη την Ευρώπη ενισχύει τις προσδοκίες για χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,34% και ο CAC 40 με μικρή άνοδο 0,28%. Και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,5%. Οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων και των λιανικών πωλήσεων σημείωσαν σημαντική άνοδο, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές βιομηχανιών εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Η αλυσίδα Marks & Spencer σημείωσε άνοδο 2,9% μετά την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να ανοίξει 20 νέα καταστήματα στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023-2024 στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 587 εκατ. δολ. Η ελβετική βιομηχανία χημικών κατασκευών Sika σημείωσε άνοδο 3,5% έχοντας ανακοινώσει ότι αποεπενδύει μονάδα της την οποία πουλάει στη βρετανική εταιρεία χημικών και ενέργειας INEOS.

Τα συνολικά κέρδη του πανευρωπαϊκού δείκτη Eurostoxx 600 από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στο 6,6%.

Τα κέρδη καταγράφονται ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αποκλιμακωθεί από τον Δεκέμβριο στο 9,2% καταγράφοντας επιβράδυνση από το 10,1% στο οποίο βρισκόταν τον Νοέμβριο. Παράλληλα, στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών. Σύμφωνα, όμως, τόσο με τα στελέχη της Federal Reserve όσο και της ΕΚΤ επιμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο αφαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του κόστους του δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT