Χρηματιστήριο: Στις 981,26 μονάδες με υψηλό οκτώ ετών

Χρηματιστήριο: Στις 981,26 μονάδες με υψηλό οκτώ ετών

Ανοδος 1,33% για τον Γενικό Δείκτη – Στο +13% οι τράπεζες από τις αρχές του έτους   

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών φτάνοντας με σχετική «άνεση» στις 980 μονάδες και στα νέα υψηλά οκταετίας, καλλιεργώντας έτσι ελπίδες για επιστροφή σε τετραψήφια επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014.

Το γνωστό «ράλι του Ιανουαρίου» είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Λεωφόρο Αθηνών, με βασικό «οδηγό» τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό comeback το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 13% από τις αρχές του έτους και 40% από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, έπειτα από τη διάσπαση του κρίσιμου τεχνικού επιπέδου των 973 μονάδων, ο δρόμος είναι ανοιχτός ώστε η αγορά να δοκιμάσει κίνηση στη ζώνη των 1.035 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 981,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,96 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 2.340,25 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,31% στις 1.482,93 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ελπίδες για επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014.  

Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η Mytilineos με κέρδη 3,64% και ακολούθησαν ΔΕΗ και Jumbo με άνοδο 2,81% και 2,02% αντίστοιχα. Απώλειες 1,72% κατέγραψε η Aegean και με μικρή πτώση έκλεισαν Ελλάκτωρ, Lamda Development, ΕΛΠΕ, Titan, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε σημειώνοντας άνοδο 2,48% στις 723,23 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει ράλι 5,45%, τη Eurobank να ακολουθεί στο +2,61%, ενώ κέρδη 1,84 σημείωσε η Alpha Bank και 1,54% η Εθνική.

«Η ελληνική αγορά φαίνεται να είναι οδηγός για πρώτη φορά, ενώ και η Ευρώπη δείχνει να παίρνει το αίμα της πίσω από την άλλη μεριά του Ατλαντικού που υστερεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα», σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Παρ’ όλα αυτά, όπως προσθέτει, υπάρχουν και στις ΗΠΑ αγοραστικά σήματα σε όλους τους κλάδους και πλέον ο S&P 500 φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπος με τη ζώνη των 4.055-4.105 μονάδων που θέλει την απαραίτητη προσοχή.

Οπως προαναφέραμε, ισχυρό καταλύτη στο «ξύπνημα» του Χ.Α. έχει αποτελέσει ο τραπεζικός κλάδος, με διεθνείς και εγχώριους αναλυτές να υπογραμμίζουν τις ισχυρές προοπτικές του. Σε νέα έκθεση, η NBG Securities τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στα ραντάρ των επενδυτών χάρη στους εξής παράγοντες: στην επιτυχή υλοποίηση των μέχρι τώρα επιχειρηματικών σχεδίων τους και τη δραστική πρόοδο που έχουν σημειώσει στην ποιότητα του ενεργητικού, στη βελτιωμένη ρευστότητα και τις θέσεις χρηματοδότησής τους, στα υγιή κεφαλαιακά επίπεδα και τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, στα αυξημένα επίπεδα κάλυψης, καθώς και στις θετικές προοπτικές κερδών και τις προοπτικές διανομής μερισμάτων.

Καταλύτης για τη σημαντική απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2023 είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, ενώ και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο β΄ εξάμηνο του 2023 αναμένεται επίσης να στηρίξει τις επιδόσεις τους. Πάντως, η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση, κατά την άποψή της, για την καλή χρηματιστηριακή τους απόδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT