Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Για ένα δύσκολο έτος κάνει λόγο η Moody’s σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, προβλέποντας πως φέτος το 60% θα καταγράψει ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης των επιτοκίων και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης, ενώ εκτιμά πως ο τουρισμός έχει κορυφωθεί. Τα υψηλότερα ταξιδιωτικά κόστη και η πτώση της αγοραστικής δύναμης δεν επιτρέπουν την επανάληψη της ισχυρής ανάκαμψης στις αφίξεις τουριστών που σημειώθηκε το 2022, όπως σημειώνει. Μια βαθύτερη οικονομική ύφεση στις κύριες χώρες προέλευσης των τουριστών θα προστεθεί στις προκλήσεις των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Κροατία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τονίζει ο οίκος. Παράλληλα αναφέρει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ στον έλεγχο του πληθωρισμού αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού ειδικά για τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους στον πληθωρισμό, των περιορισμένων δυνατοτήτων πολιτικής και του πιο περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου.

Ερχονται δύο νέες αποφάσεις από την Αρχή Σιδηροδρόμων

Μέσα στις επόμενες 20-30 ημέρες ενδέχεται να εκδοθούν άλλες δύο αποφάσεις της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων). Η μία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τη διερεύνηση σχετικά με το σιδηροδρομικό ατύχημα που συνέβη κατά την κακοκαιρία «Ελπίδα», ενώ η δεύτερη σχετίζεται με καταγγελία επιβάτιδος κατά της Hellenic Train για καθυστερήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών καθώς και για τη μη έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τις καθυστερήσεις. Προσφάτως η ΡΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300.000 ευρώ στην Hellenic Train για την ταλαιπωρία των επιβατών εν μέσω χιονιά.

Μειώθηκε η παραγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα

Υποχώρησε ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η παραγωγή χρυσού από το μεταλλείο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, το παραπάνω χρονικό διάστημα, έναντι του τρίτου τριμήνου, η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε σε 15.400 ουγκιές έναντι 16.100  ουγκιών (-4,3%). Για το σύνολο του 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 56.300 ουγκιές, παραμένοντας σχεδόν σταθερή συγκριτικά με το 2021. Η μείωση  αποδίδεται στους λιγότερους, με τους αρχικά προσδοκώμενους, τόνους διαθέσιμου συμπυκνώματος.  

Ρεκόρ κεφαλαιοποίησης για τη Mytilineos

Ο στόχος για είσοδο στον FTSE-100 του Λονδίνου δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν δει κανείς τα νούμερα της κεφαλαιοποίησής της. Xθες η μετοχή της εταιρείας Mytilineos έκλεισε στα 21 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση σημείωσε ρεκόρ στα 3 δισ. Δεδομένου ότι το κατώφλι του FTSE-100 του Λονδίνου είναι τα 4,3 δισ., ο δρόμος για να χτυπήσει την πόρτα η Mytilineos δεν είναι και τόσο μακρύς… Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, τρεις μόνο εταιρείες, συγκεκριμένα η Coca-Cola, o OΠΑΠ και ο ΟΤΕ, είναι πάνω από τη Mytilineos, ενώ απέχει σημαντικά από την αμέσως επόμενη, τη ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση στα 2,8 δισ. ευρώ.

Στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υποθηκών

Ο Sergiu Oprescu, γενικός διευθυντής International Network του ομίλου της Alpha Bank και εκτελεστικός πρόεδρος της Alpha Bank Romania, διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υποθηκών (EMF) για την περίοδο 2023-2024. Το EMF ιδρύθηκε το 1967 και αποτελεί τη «φωνή» του ευρωπαϊκού κλάδου ενυπόθηκων δανείων, η αξία του οποίου το 2020 υπολογιζόταν σε περισσότερα από 8 τρισ. ευρώ, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των δανειστών ενυπόθηκων τίτλων και των εκδοτών ενυπόθηκων ομολόγων. Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης διορίζεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕMF. «Είναι μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπώ τη Ρουμανία και τον όμιλο της Alpha Bank στην Ομοσπονδία και είμαι έτοιμος να αξιοποιήσω την πολυετή εμπειρία μου στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να προωθήσουμε την υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των ενυπόθηκων δανείων», δηλώνει ο κ. Oprescu στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Alpha Bank Romania.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT