Ο μεγάλος φόβος των CEO για την επόμενη δεκαετία

Ο μεγάλος φόβος των CEO για την επόμενη δεκαετία

Απαισιόδοξο για το μέλλον των επιχειρήσεων το 39% των CEO

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν δύο στους πέντε CEO των εταιρειών διεθνώς φοβούνται πως οι επιχειρήσεις τους θα είναι μη βιώσιμες μέσα στην επόμενη δεκαετία εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση ταλαντούχων εργαζόμενων, αλλά και της ανάγκης να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές αλλαγές.

Ενώ ξεκινούσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το βράδυ της Δευτέρας, η εταιρεία συμβούλων PwC έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που αποτυπώνει τον πεσιμισμό για την άμεση προοπτική παγκοσμίως, αλλά και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές επιβίωσης.

Από τους ερωτηθέντες διευθύνοντες συμβούλους διεθνώς, το 39% εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα αντέξουν ολόκληρη τη δεκαετία, τουλάχιστον με βάση την τρέχουσα πορεία τους. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των CEO (73%) από όλο τον κόσμο προβλέπουν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης διεθνώς θα μειωθούν μέσα στο επόμενο έτος – σκιαγραφώντας το πιο απαισιόδοξο κλίμα από τότε που είχε τεθεί για πρώτη φορά η σχετική ερώτηση, σε αντίστοιχη έρευνα, πριν από 12 χρόνια.

Ο πρόεδρος της PwC UK, Κέβιν Ελις, παρατήρησε πως οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε «τεράστιες αλλαγές» αυτή τη δεκαετία, με το μοντέλο της υβριδικής εργασίας και τις υπηρεσίες cloud. Ομως αυτό είναι η «κορυφή του παγόβουνου» και πολλοί CEO θεωρούν ότι τα τρέχοντα επιχειρηματικά μοντέλα τους δεν είναι βιώσιμα.

Πρόκειται για «θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις σε ανθρώπους, δεξιότητες και τεχνολογία. Είναι θετικό ότι οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην υλοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών παρά τις προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και η έλλειψη δεξιοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν συντριπτικές» δήλωσε ο Ελις.

Σε μια ανεξάρτητη έρευνα, τα δύο τρίτα μιας ομάδας 22 επικεφαλής οικονομολόγων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ερωτήθηκαν, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, απάντησαν ότι είναι πιθανή μια παγκόσμια ύφεση το 2023, και σχεδόν ένας στους πέντε εκτίμησε πως ένα τέτοιο σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί.

Πάνω από τους μισούς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός στην Ευρώπη φέτος, ενώ συμφωνούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένος το 2023. Περισσότεροι από το 9 στους 10 προβλέπουν πως η οικονομική ανάπτυξη θα είναι «αδύναμη» και στις ΗΠΑ.

«Με τα δύο τρίτα των επικεφαλής οικονομολόγων να αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023, η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή θέση» σχολίασε η διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Σάντια Ζαχίντι. «Το σημερινό κλίμα υψηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανάπτυξης, μεγάλου χρέους και κατακερματισμού, μειώνει τα κίνητρα για επενδύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τους πιο ευάλωτους στον κόσμο».

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT