Δημόσιο: Αντλησε 3,5 δισ. με επιτόκιο 4,27% μέσω 10ετούς ομολόγου

Δημόσιο: Αντλησε 3,5 δισ. με επιτόκιο 4,27% μέσω 10ετούς ομολόγου

Με τη χθεσινή έκδοση ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε το 50% του δανειακού προγράμματος του 2023

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Με μια κίνηση-ματ έναντι της αστάθειας και των πιέσεων που αναμένεται να προκαλέσουν η συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της EKT και οι εθνικές εκλογές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατάφερε με την πρώτη μόλις έξοδο του έτους στις αγορές να καλύψει ήδη το 50% του δανειακού προγράμματος του 2023.

Δημόσιο: Αντλησε 3,5 δισ. με επιτόκιο 4,27% μέσω 10ετούς ομολόγου-1

H ζήτηση ξεπέρασε τα 21,9 δισ. ευρώ και ήταν από τις υψηλότερες που έχει συγκεντρώσει ποτέ ελληνικός τίτλος. Σημειώνεται πως και το ποσό άντλησης κινείται στο υψηλότερο εύρος των ελληνικών εκδόσεων χρέους, καθώς την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ ήταν κατά την έκδοση 10ετούς τον Φεβρουάριο του 2021.

Το επιτόκιο του νέου 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,279%, δηλαδή 165 μονάδες βάσης πάνω από το μέσο swap του ευρώ (2,63%) –και ελαφρώς χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί με spread 175 μ.β. συν το mid swap–, με τιμή 99,782 και κουπόνι 4,25%. Ωστόσο, χάρη στην ενεργή στρατηγική διαχείρισης χαρτοφυλακίου που έχει εφαρμόσει ο ΟΔΔΗΧ τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας να υπεραντισταθμίσει τον επιτοκιακό κίνδυνο (over-hedging), το πραγματικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από τη νέα έκδοση θα κινηθεί πολύ κάτω του 3%, προς το 2,6%.

Ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε έτσι να εκμεταλλευθεί την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει από τους επενδυτές για τις εκδόσεις ομολόγων της Ευρωζώνης από τις αρχές του νέου έτους, παρά τη μεγάλη προσφορά τίτλων που αναμένεται φέτος λόγω της απουσίας της στήριξης της ΕΚΤ, καθώς και της εκκίνησης της ποσοτικής σύσφιγξης. Αλλωστε η εκδοτική στρατηγική του Οργανισμού είχε σχεδιαστεί να είναι και φέτος εμπροσθοβαρής, με «ασφαλείς» κινήσεις, λόγω δύο παραγόντων. Πρώτος είναι η ΕΚΤ, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, ασκώντας πιέσεις στα κόστη δανεισμού.

Δεύτερος παράγοντας είναι οι εκλογές. Δεδομένου ότι η εκλογική διαδικασία ενδεχομένως να είναι χρονοβόρα και να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά, ο ΟΔΔΗΧ προτιμά να καλύψει νωρίς σημαντικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του έτους. Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη έξοδος πριν από την άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT