Άνοδος στην Ευρώπη με εξαίρεση το Λονδίνο

Άνοδος στην Ευρώπη με εξαίρεση το Λονδίνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Με άνοδο κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξαλείφοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ θετικά λειτούργησε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει υπό μελέτη το ενδεχόμενο να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνει τα επιτόκιά της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,4%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του σε διάστημα εννεαμήνου – τον τόνο έδωσαν οι κλάδοι εξόρυξης και τροφίμων – ποτών. Οι κεφαλαιαγορές τελούσαν υπό πίεση το μεγαλύτερο διάστημα της χθεσινής ημέρας, αφότου έγινε γνωστό ότι η οικονομία της Κίνας εμφάνισε την ασθενέστερη ανάπτυξή της σε ετήσια βάση το 2022 τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια. Η δε αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εμφάνισε τριμηνιαία κέρδη που υστερούσαν των προβλέψεων. Κι ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το Bloomberg, η προοπτική να είναι μικρότερη της τάξεως των 25 μονάδων βάσης κερδίζει έδαφος. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,12%. Με κέρδη έκλεισαν ο DAX στη Φρανκφούρτη με 0,35%, με 0,48% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,31% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,22% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 με κέρδη 0,4% άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά του σε διάστημα εννεαμήνου.

«Σαφώς και είναι κάτι θετικό για τις μετοχές», παρατηρεί ο Στιούαρτ Κόουλ, διευθυντής μακροοικονομικών στην Equiti Capital στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «όντως έχει νόημα η ΕΚΤ τουλάχιστον να εξετάσει την καταλληλότητα του μηνύματος Λαγκάρντ. Εκτοτε έχουμε δει τις τιμές της ενέργειας και κυρίως του αερίου να εξασθενούν και ως συνέπεια οι πληθωριστικές πιέσεις να αμβλύνονται πιο πολύ του αναμενομένου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο STOXX 600 έχει ξεκινήσει δυναμικά αυτή τη χρονιά, σημειώνοντας κέρδη 7% χάρη στην ελπίδα για ανάκαμψη της Κίνας, την αποκλιμάκωση των πιέσεων από την άνοδο τιμών και τις ολοένα μεγαλύτερες προσδοκίες για ηπιότερη ύφεση από την προβλεπόμενη. Αν και τα στοιχεία χθες έδειξαν υποχώρηση του γερμανικού πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, ο σύνδεσμος των βιομηχανιών της χώρας προειδοποίησε για συρρίκνωση της οικονομίας το 2023. Τέλος, ο όμιλος LVMH για πρώτη φορά στην ιστορία του είχε κεφαλαιοποίηση 400 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον τον κορυφαίο ευρωπαϊκό όμιλο με αυτό το κριτήριο, χάρη και στην επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT