Χρηματιστήριο: Κοντά στις 990 μονάδες, ενώ το κλίμα παραμένει θετικό

Χρηματιστήριο: Κοντά στις 990 μονάδες, ενώ το κλίμα παραμένει θετικό

Μία ακόμη συνεδρίαση με μικρά κέρδη 0,59%, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,9 εκατ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκε η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται όλο και πιο κοντά προς τον στόχο των 1.000 μονάδων, αγγίζοντας χθες τις 987 μονάδες και νέα υψηλά οκταετίας, ενώ ο τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η αγορά έλαβε ώθηση από την επιτυχημένη πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το νέο έτος με 10ετές ομόλογο, τη συνέχιση των θετικών μηνυμάτων των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, τις ισχυρές στηρίξεις επιλεγμένων blue chips και το σχετικά ήρεμο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 987,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,9 εκατ. ευρώ.

Ωθηση από την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2023 και επιλεγμένα blue chips.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 2.397,09 μονάδες, ενώ με κέρδη επίσης 0,54% και στις 1.491,01 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η «Ελλάκτωρ» με κέρδη 4,29% και ακολούθησαν Motor Oil και ΟΛΠ με άνοδο 3,66% και 2,10%, αντιστοίχως, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν η Aegean και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,98% στις 730,31 μονάδες, με την Πειραιώς να καταγράφει άνοδο 2,63%, την Alpha Bank να κλείνει στο +1,98% και την Εθνική στο +0,66%, ενώ απώλειες 0,25% σημείωσε η Eurobank. Ο τραπεζικός κλάδος έλαβε χθες νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Goldman Sachs, η οποία ανέβασε τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τονίζοντας πως παρά το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος, οι τιμές των μετοχών τους έχουν σημαντικό περαιτέρω περιθώριο ανόδου. Συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 5,20 ευρώ, από 4,20 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 29%, για τη Eurobank δίνει τιμή-στόχο το 1,40 ευρώ, από 1,04 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 22%, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,60 ευρώ, από 1,19 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 40% και για την Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο τα 2,20 ευρώ, από 1 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 39%.

Οπως σχολιάζει και ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακής», το σκηνικό στο ελληνικό Χρηματιστήριο καθημερινά βελτιώνεται (11 στις 12 ανοδικές συνεδριάσεις από τις 31/12/2022) καθώς οι συναλλαγές αναβαθμίζονται ακόμη και σε ημέρες αργιών των διεθνών αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (+13% από την αρχή του έτους). Παράλληλα, προχωρούν οι επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν σε ενεργειακό κόμβο την Ελλάδα, με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς να επανασχεδιάζεται από τον Νότο προς τον Βορρά για να τροφοδοτηθεί ενεργειακά η Βουλγαρία. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου και οι συνδεδεμένες με αυτές κατασκευαστικές κινούνται ανοδικά, με τη Mytilineos να καταγράφει ιστορικά υψηλή τιμή. Ομως, όπως τονίζει, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί η συνέχιση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, είναι ζήτημα χρόνου να επεκταθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον και σε άλλους τίτλους, δεικτοβαρείς αλλά και εκπροσώπους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που τα θεμελιώδη και οι ελπιδοφόρες προοπτικές τους δεν έχουν τιμολογηθεί ικανοποιητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT