Τρία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δ. Μακεδονία από ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Τρία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δ. Μακεδονία από ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Εξασφάλισε χρηματοδότηση 28,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Δάνειο 28,5 εκατ. ευρώ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 230 MWp, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες δίκαιης μετάβασης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Συγκεκριμένα, η νέα χρηματοδότηση θα στηρίξει την κατασκευή συνολικά τριών φωτοβολταϊκών πάρκων. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU και μπορεί να ανέλθει έως το μέγιστο ποσό των 35 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα που έχουν αναπτυχθεί και κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ θα συμβάλει, σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις, στην αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ αποτελεί μέρος μιας κοινοπρακτικής δομής χρηματοδότησης τύπου «Project Finance» συνολικού ύψους 102,4 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες δανειακές γραμμές ύψους 95,1 εκατ. ευρώ και μεσοπρόθεσμες δανειακές γραμμές χρηματοδότησης κατασκευαστικού ΦΠΑ ύψους 7,3 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕπ συνεργάστηκε με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες κάλυψαν, κατ’ ισομοιρίαν, το 70% των μακροπρόθεσμων δανειακών γραμμών και το 100% της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης ΦΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ. «Αυτή η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το πρόγραμμα InvestEU κινητοποιεί χρηματοδοτικούς πόρους για να υποστηρίξει την παραγωγή πράσινης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος Paolo, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας. «Η ΕΤΕπ παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει υγιή έργα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της ΕΤΕπ ως Κλιματική Τράπεζα (Climate Bank Roadmap), δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

«Η μέχρι σήμερα πρόοδος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δημιουργεί αισιοδοξία ότι αυτή η χρηματοδότηση θα επιτύχει τον σημαντικό εθνικό της στόχο, αλλά θα έχει επίσης απτό, μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT