Η «βουτιά» των τεχνολογικών κολοσσών μετά την πανδημία

Η «βουτιά» των τεχνολογικών κολοσσών μετά την πανδημία

Νέο κύμα απολύσεων στον κλάδο – Χιλιάδες θέσεις θα περικόψει η Microsoft

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Η Microsoft, ο γνωστός αμερικανικός κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας, σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ ορισμένες εξ αυτών θα αφορούν τα τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού και μηχανικών, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα.

Οι απολύσεις αυτές θα είναι και οι πιο πρόσφατες στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, όπου εταιρείες όπως η Amazon.com και η Meta Platforms, η μητρική του Facebook, έχουν ανακοινώσει ανάλογες κινήσεις ως απάντηση στην επιβράδυνση της ζήτησης και την επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας. «Εχοντας στον νου μας τη μεγαλύτερη εικόνα, ακόμα ένας γύρος απολύσεων σε εκκρεμότητα εντός των κόλπων της Microsoft υποδηλώνει ότι οι συνθήκες δεν βελτιώνονται και ίσως θα επιδεινώνονται», δήλωσε ο αναλυτής της Morningstar, Νταν Ρομάνοφ.

Από την εκρηκτική αύξηση για ψηφιακές υπηρεσίες προσγειώθηκαν ανώμαλα στην κανονικότητα.

Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Sky News ανέφερε, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η Microsoft σχεδιάζει να περικόψει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή 11.000 θέσεις. Ο δε ενημερωτικός ιστότοπος του Insider ανέφερε ότι η Microsoft θα μπορούσε να περικόψει το προσωπικό από το τμήμα προσλήψεων έως και κατά το ένα τρίτο του. Οι συγκεκριμένες περικοπές θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από άλλες αντίστοιχες κινήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν έτος στην εταιρεία, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Bloomberg. Επισήμως, η εταιρεία είχε 221.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων 122.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 99.000 διεθνώς στις 30 Ιουνίου 2022. Η Microsoft βρίσκεται υπό πίεση να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στη μονάδα λογισμικού νέφους Azure, έπειτα από αρκετά τρίμηνα επιβράδυνσης στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, που έπληξαν τις πωλήσεις του λειτουργικού της προγράμματος και των συσκευών της. Η τιμή της μετοχής της Microsoft, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα στις 24 Ιανουαρίου, ήταν οριακά υψηλότερη αργά χθες το απόγευμα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου του 2022 ο οικονομικός ειδησεογραφικός ιστότοπος businessinsider είχε αφιερώσει εκτενές άρθρο για το λουτρό αίματος, όπως το είχε χαρακτηρίσει, αναφερόμενος στις μαζικότατες απολύσεις του κλάδου της τεχνολογίας, που τότε ξεκινούσαν. Η Meta (μητρική του Facebook), η Salesforce, η Stripe, η Snap, το Netflix και η Oracle συγκαταλέγονταν στους ομίλους που επλήττοντο. Ακολούθησαν η Amazon και η Μicrosoft. Oλες αυτές είναι πολύ διαφορετικές εταιρείες, αλλά έχουν ένα κοινό, όπως επισήμανε ο businessinsider. Αναπτύχθηκαν γρήγορα, ενόσω η πανδημία διαμόρφωσε τη ζήτηση για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο παγιδεύθηκαν, όταν οι καλές εποχές έπαυσαν και υπήρξε επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα με υψηλότερα επιτόκια και καλπάζοντα πληθωρισμό. «Στις αρχές της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2020 πολύ γρήγορα ο κόσμος μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο, και το ηλεκτρονικό εμπόριο διογκώθηκε – και τότε ήταν πολλοί όσοι προέβλεψαν μία μόνιμη επιτάχυνση ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας», δήλωνε ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους, όπου επισημαίνονται οι λόγοι που τον ανάγκαζαν να μειώσει κατά 11.000 τις θέσεις εργασίας στη Meta. «Το έκανα κι εγώ, οπότε πήρα την απόφαση να αυξήσω σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε όπως περίμενα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT