Ηπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνεχίστηκε και χθες για έκτη διαδοχική ημέρα, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο από τον Νοέμβριο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται ως επί το πλείστον στα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και στην αισιοδοξία για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας – και η αισιοδοξία αυτή ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών των ομίλων ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής. Ειδικότερα, η τιμή της μετοχής του οίκου Hermès έφθασε έως και στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,23%, διευρύνοντας τα κέρδη για έκτη συνεχή ημέρα χάρη στον κλάδο της εξόρυξης και της υψηλής τεχνολογίας. Η ASM International, η ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών, είχε άνοδο 9,8% στη μετοχή της χάρη στο ότι τα τριμηνιαία έσοδά της υπερέβησαν τις προβλέψεις. Αυτό αποδίδεται στις ευνοϊκές συνθήκες στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες ήταν καλύτερες των αναμενομένων, καθώς και στην ορθή διαχείριση παλαιότερων παραγγελιών. Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,26% και ο DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 0,03%. Ανοδικά με 0,09% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,27% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,48% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ δεν μεταβλήθηκε προς το δολάριο ιδιαιτέρως και διαμορφώθηκε χθες στο 1,0793 δολάριο, ενώ υποχώρησε 0,2% το αργό Νέας Υόρκης, στα 80,04 δολάρια το βαρέλι.

Η αισιοδοξία για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών των ομίλων ειδών πολυτελείας.

Η τιμή της μετοχής της ελβετικής εταιρείας ειδών πολυτελείας Richemont αυξήθηκε κατά 0,7% εξ αφορμής των υψηλότερων τριμηνιαίων πωλήσεων, διότι οι τουρίστες επανήλθαν στη Γηραιά Ηπειρο για να ψωνίσουν, καθώς και στην Ιαπωνία. Παρά ταύτα, ο όμιλος δεν κατόρθωσε να εναρμονιστεί με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, διότι οι πωλήσεις του στην Κίνα εξασθένησαν. «Ο εν λόγω κλάδος θεωρεί σημαντική την Κίνα, ενώ υπάρχουν ελπίδες ότι η όλη επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί θα ανακάμψει το πρώτο εξάμηνο», επισημαίνει ο Εμανουέλ Κο, διευθυντής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών της Barclays Investment Bank. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 εισήλθε δυναμικά στη νέα χρονιά και από τις αρχές της έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 7,7% λόγω προσδοκιών για ανάκαμψη της Κίνας, αποκλιμάκωσης των πιέσεων των τιμών και προβλέψεων για ήπια και όχι οξεία ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT