Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα

Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Δεν αλλάζει το μοντέλο στήριξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη συζήτηση στo Eurogroup της Δευτέρας για πιο στοχευμένη επιδότηση και σταδιακή κατάργησή της. Από το Νταβός, όπου βρίσκεται από χθες, ο κ. Σταϊκούρας είπε σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ότι «θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022». Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, εκτιμώντας ότι «θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023». Και όλα αυτά ενώ –όπως ο ίδιος τόνισε– η Ελλάδα δαπάνησε το 2022 το 2,3% του ΑΕΠ της για να στηρίξει την κοινωνία, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,3%. Τέλος, προανήγγειλε ότι μέσα στις ερχόμενες 2-3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Νέα γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο ΥΠΕΞ

Τελικά δεν έβαλε… πλώρη για τα νησιά, αλλά για την πλατεία Συντάγματος και το υπουργείο Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας τη θέση της γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και της προέδρου του Enterprise Greece, στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Σμυρλή. Ο λόγος για την κυρία Βίκυ Λοΐζου, η οποία στα τέλη του 2021 παραιτήθηκε από το αξίωμα της γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης προκειμένου να είναι υποψήφια με τη Ν.Δ. στις Κυκλάδες. «Πλώρη για τα νησιά έβαλα πριν από περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, όταν κάνουμε σχέδια, η ίδια η ζωή μάς εκπλήσσει», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook. 

Παράταση στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Βόλου

Παρατάθηκε κατά 14 ημέρες, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023, η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που αφορά την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ Α.Ε.) μέσω διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 67%. Η παράταση δόθηκε κατόπιν σχετικών αιτημάτων τεσσάρων επενδυτικών σχημάτων.

Αναμένεται μείωση επενδύσεων σε ακίνητα

«Χαμηλές πτήσεις» θα πρέπει να αναμένονται το 2023 και το 2024 από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που τοποθετούνται στην αγορά ακινήτων, εξέλιξη που θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά. Ερευνα της INREV, του ευρωπαϊκού φορέα που εκπροσωπεί ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, αναφέρει ότι το 37% των Ευρωπαίων επενδυτών αναμένεται να περιορίσουν την έκθεσή τους στον κλάδο των ακινήτων τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που ισχύει επίσης για το 20% των Αμερικανών επενδυτών και για το 5% των Ασιατών. Στις αρχές του 2022, το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών (που ανέφεραν πρόθεση μείωσης των επενδύσεών τους) δεν ξεπερνούσε το 5%. 

Ελεγχοι από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Για συστηματικοποίηση των ελέγχων προειδοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω επιστολής που απέστειλε στις εισηγμένες. Οπως εξηγεί, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος εταιρικών ή οικονομικών γεγονότων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν προνομιακές πληροφορίες, καθώς και τις αλλαγές στη νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφιστά την προσοχή των εισηγμένων στην τήρηση των σχετικών κανονισμών της Ε.Ε. Πρώτον, όπως τονίζει, η απαγόρευση της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και της παράνομης ανακοίνωσή τους, αποβλέπει στην ορθή και διάφανη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς. Δεύτερον, πρέπει να δίνεται έμφαση στα προληπτικά μέτρα του κανονισμού της Ε.Ε., αναφορικά με προνομιακές πληροφορίες. Τρίτον, η ορθή κατάρτιση και επικαιροποίηση του καταλόγου των προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες (insider list) αποτελεί απαραίτητο εργαλείο τόσο για εταιρείες όσο και για εποπτικές αρχές.

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT