«Παράθυρο» SSM για διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

«Παράθυρο» SSM για διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

Εφόσον οι κεφαλαιακοί δείκτες «αντέχουν» υπό ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των κεφαλαίων των τραπεζών με βάση ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο θα αποτελέσουν το κριτήριο βάσει του οποίου ο SSM θα κρίνει την προοπτική διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2022. Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση των κυπριακών τραπεζών να διανείμουν μέρισμα το 2023, έπειτα από δώδεκα χρόνια. Αντίστοιχο αίτημα έχουν υποβάλει και οι ελληνικές τράπεζες Eurobank και Εθνική, και σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM «εφόσον οι τράπεζες μπορούν να αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις μας, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η πληρωμή μερισμάτων δεν θα έχει αρνητική γνώμη από την πλευρά μας», κάτι που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ενρία εξήγησε ότι το βασικό σενάριο με βάση το οποίο θα αξιολογηθούν οι κεφαλαιακές προβλέψεις των τραπεζών είναι «μια ρηχή και σύντομη ύφεση, ενώ το δυσμενές σενάριο θα συνεπαγόταν μια πιο αρνητική εξέλιξη σε επίπεδο ανάπτυξης και σε επίπεδο επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες μπορούν να μείνουν πάνω από τα απαιτούμενα όρια», υπογράμμισε.

Ο Αντρέα Ενρία αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ενρία επισήμανε επίσης ότι η έξοδος από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και η αύξησή τους έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών και θα συνεχίσει να παίζει θετικό ρόλο για κάποιο χρονικό διάστημα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως με δεδομένο ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα αρχίσουν επίσης να αυξάνονται, η θετική επίδραση στα περιθώρια θα μειωθεί ανάλογα.

Ο επικεφαλής του SSM ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα και την προοπτική συγχώνευσης, εξήγησε ότι ως επόπτης δεν τοποθετείται για συγκεκριμένες τράπεζες, σημείωσε ωστόσο ότι «οι συγχωνεύσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς αποτελούν την πιο αντιπροσωπευτική ευκαιρία για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου τους. «Είναι ένας τρόπος για να κάνουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο πιο κερδοφόρο, να δημιουργήσουμε περισσότερα κεφάλαια και να βάλουμε τις τράπεζες σε μια πιο σταθερή πορεία προς τα εμπρός».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ενρία επισκέφθηκε Αθήνα και Κύπρο πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τις τράπεζες που εποπτεύει, τις εθνικές εποπτικές αρχές και κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ μετά τη συνάντηση με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, «στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον κ. Ενρία βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, και ιδιαίτερα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους». Κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο κ. Ενρία αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής», στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και στη βελτίωση των στοιχείων των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT