Eurobank: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ

Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε η Eurobank μέσω της έκδοσης senior preferred ομολόγου για την κάλυψη του στόχου για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως υποχρεώσεων MREL

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε η Eurobank μέσω της έκδοσης senior preferred ομολόγου για την κάλυψη του στόχου για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως υποχρεώσεων MREL. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 7% (απόδοση 7,125%) και σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση, αλλά και την ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, πιστοποιεί –σύμφωνα με πηγές της τράπεζας– «την επιτυχία της έκδοσης».

Συγκεκριμένα, το βιβλίο έκλεισε με προσφορές 1,26 δισ. ευρώ, με υπερκάλυψη δηλαδή τρεις φορές περίπου σε σχέση με το αρχικά ζητούμενο ποσό, που είχε οριστεί στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του book building η ζήτηση είχε ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Στην έκδοση συμμετείχαν 110 επενδυτές υψηλής ποιότητας (η συμμετοχή των hedge funds υπήρξε χαμηλή) και με βάση τα στοιχεία της κατανομής καλύφθηκε περίπου κατά 70% από ξένους θεσμικούς επενδυτές και περίπου κατά 30% από Ελληνες θεσμικούς. Ο τίτλος είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης μετά την 5ετία και την έκδοση είχαν αναλάβει οι BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, IMI-Intesa San Paolo και UBS.

H απόδοση του 6ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,125% – Στο 1,26 δισ. οι προσφορές που υπεβλήθησαν.

Η έκδοση της Eurobank είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα για το 2023 και έρχεται αμέσως μετά την επιτυχή έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί το καλό κλίμα καιρό πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας σε προεκλογική περίοδο. Η προοπτική των εκλογών ενδέχεται να επηρεάσει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την πρόσβαση στις αγορές ανάλογα με τον χρόνο, αλλά και τη διάρκεια που θα απαιτηθεί έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και γι’ αυτό η Eurobank σπεύδει να αξιοποιήσει το διάστημα που μεσολαβεί προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση όλων των εκδόσεων το β΄ εξάμηνο του έτους. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει ομολογιακές εκδόσεις περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ για το 2023 και στη βάση της προοπτικής των εκλογών δεν αποκλείεται σε παρόμοιες κινήσεις να οδηγηθούν και άλλες τράπεζες. Στους χρονικούς περιορισμούς, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για το α΄ τρίμηνο του έτους, έως δηλαδή την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, περιλαμβάνεται επίσης η «λευκή» περίοδος, που ξεκινάει από τα τέλη του Φεβρουαρίου λόγω της προγραμματισμένης δημοσιοποίησης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2022.

Η Eurobank έχει πραγματοποιήσει από τον Μάιο του 2021 εκδόσεις τύπου senior preferred συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο προχώρησε στην έκδοση Tier 2 ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Μετά και τις σχετικές εκδόσεις και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, ο δείκτης MREL της τράπεζας διαμορφώνεται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σε 21,3%, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που έχει τεθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για δείκτη MREL 20,45% τον Ιανουάριο του 2023. Εως και το 2025, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει ο SRB (Single Resolution Board), ο δείκτης MREL θα πρέπει να φθάσει το 27,36% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA) του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT