Τι περιμένουμε πλέον από τη Fed

H πλειονότητα των αναλυτών αναμένει δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. και εν συνεχεία σταθερά επιτόκια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα τερματίσει τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της μετά μια αύξηση 25 μονάδων βάσης σε καθεμία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Στη συνέχεια, πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για τουλάχιστον το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, οι οποίοι και ερωτήθηκαν στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι αξιωματούχοι της Fed συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό της σύσφιγξης για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων. Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 425 μονάδες βάσης πέρυσι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης έλαβε τη μορφή κινήσεων κατά 75 και 50 μονάδες βάσης. Κι ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, περισσότερο από το 80% των αναλυτών προέβλεψε ότι η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίασή της από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου. Εάν επαληθευθούν, τότε αυτό θα αναβίβαζε το επιτόκιο στο εύρος 4,50%-4,75%. Οι υπόλοιποι αναλυτές διαβλέπουν αύξηση 50 μονάδων βάσης σε δύο εβδομάδες, αλλά μόνον ένας εξ αυτών προέρχεται από τράπεζα των ΗΠΑ που συναλλάσσεται απευθείας με τη Fed.

Το βασικό επιτόκιο της Fed αναμενόταν να κορυφωθεί στο 4,75%-5,00% τον Μάρτιο, σύμφωνα με 61 από τους 90 οικονομολόγους. Αυτό ταίριαζε με την τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων, αλλά ήταν 25 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τη διάμεση τιμή για το 2023 στις προβλέψεις των ίδιων των στελεχών της τράπεζας μετά τη λήξη της συνεδρίασης στις 13-14 Δεκεμβρίου. «Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές αποκλιμακώνονται, ωστόσο, σε ένα περιβάλλον δυναμικής αγοράς εργασίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προτιμήσει μάλλον να μην κάνει λόγο για τα ανώτατα επίπεδα στα επιτόκια», σημείωσε ο Τζέιμς Νάιτλι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

Το αναμενόμενο υψηλότερο επιτόκιο θα είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιγξης και το υψηλότερο από τα μέσα του 2007, δηλαδή λίγο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πάντως, δεν επετεύχθη σαφής συναίνεση σχετικά με το πού θα έχει διαμορφωθεί το βασικό επιτόκιο της Fed στην εκπνοή του 2023, αλλά περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανέφεραν τα επίπεδα 4,75%-5,00% ή και πέραν αυτών. Ο δε πληθωρισμός εκτιμάται πως θα μειωθεί περαιτέρω, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια.

Εν κατακλείδι, άνω του 60% των ερωτηθέντων είπε ότι η Fed είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για τουλάχιστον το υπόλοιπο του έτους παρά να τα μειώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT