Λιγότερο δυσοίωνες πλέον οι οικονομικές προοπτικές, λέει η Γκεοργκίεβα

Λιγότερο δυσοίωνες πλέον οι οικονομικές προοπτικές, λέει η Γκεοργκίεβα

Παρά τον γενικότερο προβληματισμό για τη διαφαινόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, έναν προβληματισμό που μεταφέρθηκε και στις συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μίλησε με συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τον γενικότερο προβληματισμό για τη διαφαινόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, έναν προβληματισμό που μεταφέρθηκε και στις συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μίλησε με συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές. Οπως τόνισε από το βήμα του Νταβός, είναι λιγότερο δυσοίωνες πλέον οι οικονομικές προοπτικές σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που εκφράζονταν πριν από έναν δύο μήνες. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπογραμμίσει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί έναν «τρομερό κίνδυνο» για την εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο πλαίσιο ενός πάνελ στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι αυτό που βελτιώθηκε κυρίως είναι οι δυνατότητες της Κίνας να ενισχύσει την οικονομία της και την ανάπτυξή της μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Παρέθεσε, άλλωστε, τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που, όπως τόνισε, προβλέπει τώρα πως η κινεζική οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 4,4% το τρέχον έτος. Η ίδια διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει «δραματική βελτίωση» στην τωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό αύξησης 2,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2023.

Πληθωριστικές πιέσεις λόγω επανεκκίνησης της Κίνας «βλέπει» η Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της Κίνας και το τι συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν φάνηκε να συμμερίζεται την αισιοδοξία της κ. Γκεοργκίεβα. Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε, αντιθέτως, την εκτίμηση πως η επανεκκίνηση της Κίνας μπορεί να επιταχύνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, το άνοιγμα της Κίνας μετά τους εξουθενωτικούς περιορισμούς της πανδημίας είναι πιθανό να αυξήσει τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα. Μιλώντας από το βήμα του Νταβός, η κ. Λαγκάρντ προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν περιορισμοί, θα υπάρξει μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση, που θα προέλθει από αυτή την πρόσθετη ζήτηση εμπορευμάτων – και ενέργειας ειδικότερα». Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι η δεύτερη πιο ενεργοβόρα οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ και η επανεκκίνησή της θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για υδρογονάνθρακες. Ηδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η άρση των ακραίων περιοριστικών μέτρων σημείωσε ανάκαμψη η τιμή του πετρελαίου.

Η κ. Λαγκάρντ δεν έκρυψε την ανησυχία της για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στο πλαίσιο των συζητήσεων στο φόρουμ. Μία ημέρα νωρίτερα είχε τονίσει ότι όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τη στροφή της σε περιοριστική νομισματική πολιτική με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Προειδοποίησε μάλιστα τις αγορές ότι η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσει να αυξάνει το κόστος του δανεισμού. Θα διατηρήσει εν ολίγοις τα επιτόκια σε ύψος που θα λειτουργούν περιοριστικά για την οικονομική ανάπτυξη μέχρις ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στον στόχο του 2%. Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως «θα παραμείνουμε σε αυτή την πορεία μέχρις ότου μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πληθωρισμό 2% έγκαιρα». Υπογράμμισε επίσης ότι οι αγορές κακώς προεξοφλούν ηπιότερη στάση της τράπεζας σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τους συνέστησε «να αναθεωρήσουν τη θέση τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT