Εκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ για αποφυγή στάσης πληρωμών

Εκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ για αποφυγή στάσης πληρωμών

Στο ανώτατο όριο το αμερικανικό χρέος, ξέσπασε κόντρα στο Κογκρέσο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

Οι ΗΠΑ άγγιξαν το ανώτατο όριο του χρέους τους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να κρατήσει σε λειτουργία τις κρατικές υπηρεσίες της υπερδύναμης.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, η υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το υπουργείο της θα αναστείλει κάθε νέα επένδυση στο Ταμείο Συντάξεων και Αναπηρίας για τους δημοσίους υπαλλήλους και στο Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης για τους υπαλλήλους της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας έως τις 5 Ιουνίου. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κίνηση αυτή ενέχει «τεράστια αβεβαιότητα» εάν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, σήμερα στα 31,4 τρισ. δολάρια. Η υπουργός Οικονομικών είχε διαμηνύσει στους γερουσιαστές την Παρασκευή ότι τα έκτακτα μέτρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έως τις αρχές Ιουνίου. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γέλεν είχε προτρέψει το Κογκρέσο να ενεργήσει εγκαίρως ώστε να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους ή να αναστείλει την ισχύ του. Οπως προειδοποίησε, στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη στα χρονικά των ΗΠΑ στάση πληρωμών χρέους, με οικονομικές προεκτάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών χρέους της, όμως το ανώτατο όριο του χρέους έχει μετατοπιστεί υψηλότερα 22 φορές από το 1997 έως το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για νέο νομοσχέδιο, που θα ανοίξει τον δρόμο για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους μετά τη φορολογική προθεσμία των μέσων Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν, όμως, τη μικρή πλειοψηφία που έχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την πίεση για το όριο του δανεισμού προκειμένου να επιβάλουν περικοπές δαπανών σε κυβερνητικά προγράμματα. Υποστηρίζουν πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αποφύγει μια στάση πληρωμών, θέτοντας σε προτεραιότητα τις πληρωμές του αμερικανικού χρέους. Πρόκειται για πάγιο επιχείρημα που έχουν χρησιμοποιήσει και σε παλαιότερες αντίστοιχες αψιμαχίες ανάμεσα στα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου με αντικείμενο το όριο δανεισμού της υπερδύναμης. Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει, πάντως, την ιδέα αυτή χωρίς συζήτηση. «Δεν πρόκειται να υπάρξει δια-πραγμάτευση για το όριο του δανεισμού», τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ολίβια Ντάλτον, και κάλεσε το Κογκρέσο να λύσει το πρόβλημα άμεσα και άνευ όρων, «όπως έκανε τρεις φορές όταν πρόεδρος ήταν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δώσει προτεραιό-τητα στις διαπραγματεύσεις για νέο νομοσχέδιο, που θα ανοίξει τον δρόμο για αύξηση του ορίου χρέους στα 31,4 τρισ. δολάρια.

Γενικότερα, οι χειρισμοί των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγείρει ανησυχίες ότι το Κογκρέσο θα δυσκολευθεί να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους πριν από τον Ιούνιο. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι προτιμούν να μειώσουν τις δαπάνες στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μετατόπιση του ορίου δανεισμού προς τα πάνω.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί ανέφεραν ότι οι μεγάλες μειώσεις των δαπανών σε βασικά κυβερνητικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης και Κοινωνικής Ασφάλισης εντάσσονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βοήθησαν τον Μακάρθι να εξασφαλίσει την υποστήριξη σκληροπυρηνικών συντηρητικών και να κερδίσει τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Μακάρθι έχει ζητήσει να γίνουν μειώσεις στις δαπάνες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των παραπάνω προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης.

Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s επισήμανε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταλήξει πιθανότατα σε συμφωνία για νέο όριο του χρέους, προτού το υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή στάσης πληρωμών. Ωστόσο, ο οίκος Moody’s αναμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία «με μεγάλη καθυστέρηση ή με σταδιακό τρόπο», οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη αστάθεια τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρά τις προειδοποιήσεις του εν λόγω οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης και τις εκκλήσεις της υπουργού Οικονομικών, ούτε οι Ρεπουμπλικανοί αλλά ούτε και οι Δημοκρατικοί του προέδρου Μπάιντεν δείχνουν διάθεση για υποχώρηση.

Η αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα στα δύο κόμματα του Κογκρέσου με αντικείμενο και πάλι το όριο του δανεισμού των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και στη Wall Street, καθώς αναμένεται να προκαλέσει εξίσου πολλά προβλήματα όπως και το 2011. Τότε η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς είχε οδηγήσει στην αδιανόητη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ και στη συνέχεια στη μείωση των αμυντικών δαπανών και των δαπανών για την εσωτερική πολιτική και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT