Προς επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων

Προς επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνεχίζουν στην πλειονότητά τους να αποδεικνύονται ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η οικονομία χάνει τη δυναμική της καθώς οι επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια της Fed αρχίζουν σταδιακά να γίνονται πιο αισθητές.

Χαρακτηριστικά, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν εκ νέου τον Δεκέμβριο με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο (-1,1% μηνιαίως), η βιομηχανική παραγωγή διατηρήθηκε σε πτωτική πορεία για τρίτο συνεχή μήνα (-0,7% μηνιαίως) κυρίως λόγω σημαντικής υποχώρησης στον τομέα της μεταποίησης και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών –ενδεικτικός δείκτης για τις προοπτικές της οικοδομικής δραστηριότητας– υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα (-1,6% μηνιαίως).

Τα ασθενή στοιχεία ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed σε 25 μ.β. τους επόμενους μήνες, ενδεχόμενο που τιμολογείται με πιθανότητα μεγαλύτερη από 90% για την επόμενη συνεδρίαση την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με τερματικό επιτόκιο 4,90%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται συνολική μείωση περίπου 50 μ.β., άποψη που διαφέρει από τις εκτιμήσεις της Fed για αύξηση του επιτοκίου υψηλότερα από 5,0% το τρέχον έτος και μείωσή του όχι πριν από το 2024, εν μέσω ανησυχιών για διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2,0% για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα κυρίως λόγω του υψηλού βαθμού στενότητας που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας.

Οι αυξημένες προσδοκίες για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων με ηπιότερο ρυθμό τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να μην προχωρήσει, όπως αναμενόταν από μεγάλο μέρος των επενδυτών, σε νέα χαλάρωση του πλαισίου ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων, ενίσχυσαν σημαντικά τις αγορές σταθερού εισοδήματος.

Συγκριτικά, τα μεγαλύτερη κέρδη σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν από τα ομόλογα των ΗΠΑ, ενώ τα κέρδη για τα ευρωπαϊκά ομόλογα αποδείχθηκαν σχετικά περιορισμένα καθώς δέχθηκαν νέες πιέσεις στο τέλος της εβδομάδας λόγω δηλώσεων της πρόεδρου της ΕΚΤ αλλά και των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής που ήρθαν σε αντίθεση με πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία είχαν αναφέρει ότι η Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT