Χρηματιστήριο: Ανοδος 1,17% μετά τη διόρθωση

Χρηματιστήριο: Ανοδος 1,17% μετά τη διόρθωση

Στις 979,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τζίρο 77,4 εκατ. ευρώ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Επιστροφή στην άνοδο με μερική ανάκαμψη από τις απώλειες της Πέμπτης σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το (επιφυλακτικό) ριμπάουντ που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ και της Fed για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και με πιο συγκρατημένο τζίρο, επέστρεψε και πάλι πάνω από το επίπεδο στήριξης των 973 μονάδων, με ώθηση από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών και επιλεγμένων blue chips. Αλλωστε, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, οι διορθώσεις, όπως αυτή της Πέμπτης, είναι απαραίτητες στην αγορά για να μπορέσει να προσελκύσει και άλλα κεφάλαια.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,17% στις 979,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 77,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 2.376,48 μονάδες, στο +0,51% και στις 1.482,93 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,15%, στις 725,04 μονάδες.

Επιστροφή των αγοραστών, με τοποθετήσεις σε τράπεζες και blue chips.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε το ράλι 12,47% της «Ελλάκτωρ» και ακολούθησαν με κέρδη 3,64% η Mytilineos, 3% η HELLENiQ ENERGY, 2,66% η Jumbo, 2,96% η Aegean και 2,64% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, «Σαράντης» και Titan. Με απώλειες έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ (-1,43%), ΕΥΔΑΠ (-0,6%) και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ (-0,23%).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,1% και ο τραπεζικός κατά 2,74%.

Η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την αγορά, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η επόμενη ημέρα μετά τη γενναία κατοχύρωση κερδών (Πέμπτη) έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο.

Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ακόμη και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT