Γιατί δεν ήρθε η ύφεση που όλοι περίμεναν

Γιατί δεν ήρθε η ύφεση που όλοι περίμεναν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η ύφεση στην Ευρωζώνη αναβάλλεται ή ακόμη και ακυρώνεται, επισημαίνει η Capital Economics. Η βελτίωση των προοπτικών της Ευρώπης είναι το βασικό θέμα συζήτησης πλέον, όπως σημειώνει, καθώς είναι πιθανό το ΑΕΠ να μη συρρικνώθηκε τελικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ και οι προοπτικές για το 2023 έχουν βελτιωθεί. «Το βασικό ερώτημα είναι: γιατί δεν υπήρξε ύφεση;», τονίζει. Κατά τον οίκο, αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, οι κυβερνήσεις παρείχαν περισσότερη στήριξη από ό,τι αναμενόταν, με τη μορφή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και άμεσων ενισχύσεων. Δεύτερον, η εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησε σε ανάκαμψη της παραγωγής αυτοκινήτων και άλλων αγαθών, αντισταθμίζοντας το πλήγμα στους κλάδους έντασης ενέργειας. Και τρίτον, η ενεργειακή κρίση υποχώρησε. Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως εκτιμά.

Απάτη το 90% των crypto, λέει ο Νουριέλ Ρουμπινί

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως «Dr. Doom», επιτέθηκε για ακόμη μία φορά στον «γονατισμένο» κλάδο των κρυπτονομισμάτων. «Κυριολεκτικά το 90% των crypto αποτελεί απάτη. Εγκληματική δραστηριότητα», σημείωσε ο Ρουμπινί. «Μια πραγματική φούσκα πυραμίδας Πόντσι, η οποία χρεοκοπεί».  Ο Ρουμπινί έχει προβλέψει οικονομικές καταστροφές που άλλοτε επιβεβαιώθηκαν κι άλλοτε όχι. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι πρόβλεψη, αλλά διαπίστωση.

Ενα τραπεζικό στέλεχος με αμοιβή άνω του 1 εκατ.

Tραπεζικό στέλεχος στην Ελλάδα έλαβε ετήσια αμοιβή πάνω από 1 εκατ. ευρώ το 2021, τα δύο τρίτα της οποίας ήταν λόγω μπόνους. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για τους εκατομμυριούχους τραπεζίτες στην Ευρωζώνη που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, με βάση τα οποία οι εκατομμυριούχοι τραπεζίτες αυξήθηκαν κατά 42% και έφτασαν τους 1.957. Στην Ελλάδα, από δύο εκατομμυριούχους το 2020, το 2021 είχαμε μόλις έναν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Οι νέες επενδύσεις σε ακίνητα το 2023

Ναι μεν υπάρχει προβληματισμός από την απότομη αύξηση των επιτοκίων, αλλά ως επί το πλείστον, ο τομέας των ΑΕΕΑΠ εμφανίζεται επαρκώς κεφαλαιοποιημένος για να συνεχίσει και το 2023 τις «υψηλές πτήσεις» από πλευράς νέων επενδύσεων. Για παράδειγμα, Prodea Investments, Noval Property (όμιλος Βιοχάλκο) και Premia Properties έσπευσαν να προχωρήσουν σε εκδόσεις χαμηλότοκων ομολόγων τους προηγούμενους 18 μήνες, εξασφαλίζοντας επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουν χωρίς πολλά ζητήματα το επενδυτικό τους πρόγραμμα. Αντίστοιχα, η Trastor έχει τη στήριξη ενός ισχυρού μετόχου όπως η Τρ. Πειραιώς. Ως εκ τούτου, θεωρείται αρκετά πιθανή μια επανάληψη του περυσινού όγκου των επενδύσεων, που προσέγγισε τα 500 εκατ. ευρώ. 

Πρωτιά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας

Την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είχε η Ελλάδα το γ΄ τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας πτώση 13%, ανάμεσα σε 22 κράτη-μέλη, που κινήθηκαν επίσης πτωτικά, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το γ΄ τρίμηνο του 2022. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό κατέγραψε η Σλοβακία με -12% και ακολουθούν η Λιθουανία και η Ρουμανία με -9%. Οριακή αύξηση (1%) σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία, ενώ μείωση είχαν η Ολλανδία (-4%) και η Γερμανία (-3%). Συνολικά, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν, οι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης, πιεζόμενοι από τις υψηλές τιμές ενέργειας, μείωσαν την κατανάλωσή τους. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η μέση ευρωπαϊκή τιμή διαμορφώθηκε στα 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υψηλότερη κατά 222% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT