Περιζήτητο το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Περιζήτητο το ελληνικό 10ετές ομόλογο

«Το deal της εβδομάδας» χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς την πρώτη έξοδο που πραγματοποίησε στις αγορές για το 2023 το ελληνικό Δημόσιο, με το νέο 10ετές ομόλογο να συγκεντρώνει ρεκόρ προσφορών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης

«Το deal της εβδομάδας» χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς την πρώτη έξοδο που πραγματοποίησε στις αγορές για το 2023 το ελληνικό Δημόσιο, με το νέο 10ετές ομόλογο να συγκεντρώνει ρεκόρ προσφορών. Αυτό οφείλεται φυσικά στο πολύ ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει από τις αρχές της χρονιάς στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για τις νέες εκδόσεις, καθώς και σε «ειδικούς» παράγοντες που αφορούν την Ελλάδα, δεδομένου ότι εκτιμάται πως σύντομα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από σχεδόν 13 χρόνια.

Η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου συγκέντρωσε προσφορές άνω των 21,9 δισ. ευρώ και ήταν από τις υψηλότερες για ελληνικό τίτλο. Μόνο κατά την περίοδο της COVID, όπου η στήριξη της ΕΚΤ ήταν έντονη, είχαν σημειωθεί υψηλότερα βιβλία προσφορών για ελληνικό κρατικό ομόλογο, όπως τα 30-31 δισ. ευρώ που είχαν συγκεντρώσει οι επανεκδόσεις του 10ετούς το 2021 και τα 25,9 δισ. ευρώ που ήταν οι προσφορές κατά την έκδοση του 30ετούς το 2021 επίσης.

«Μαγνήτης» για τους επενδυτές ήταν και η ελκυστική απόδοση. Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε για τη 10ετία με απόδοση 4,28% (και κουπόνι 4,25%), υπερδιπλάσια εκείνης του 10ετούς που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2022 στο 1,84% (κουπόνι 1,75%). Ωστόσο τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν αρνητικά, όπως και το μέσο swap του ευρώ (με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα spread των εκδόσεων), ενώ σήμερα είναι στο 2% και το 2,7% αντίστοιχα.

Η έκδοση καλύφθηκε 6,3 φορές και εξασφαλίστηκε το 50% του δανειακού προγράμματος του 2023.

Η Ιταλία μόλις λίγες Ημέρες πριν είχε βγει στις αγορές με νέο 20ετές ομόλογο και απόδοση 4,45%, με την έκδοση να καλύπτεται κατά μόλις 3,8 φορές (πήρε 7 δισ. ευρώ με προσφορές 26,5 δισ. ευρώ). Η ελληνική έκδοση, ωστόσο, καλύφθηκε 6,3 φορές, καθώς αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που τοποθετείται στο υψηλότερο εύρος των ελληνικών εκδόσεων χρέους. Αν και τα 3 δισ. ευρώ ήταν ο αρχικός στόχος, ο ΟΔΔΗΧ θέλησε να «δώσει» περισσότερους τίτλους στις ελληνικές τράπεζες (πήραν το 22% της έκδοσης), ενώ θα μπορούσε άνετα να αντλήσει ακόμα και 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο επέλεξε να μην το κάνει, καθώς θα ήταν το μεγαλύτερο ποσό που θα είχε αντλήσει τα τελευταία χρόνια, στέλνοντας το λάθος μήνυμα ότι η Ελλάδα «καίγεται» για ρευστότητα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται στα 36,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειακές ανάγκες φέτος είναι στα 15,4 δισ. ευρώ, με μόνο τα 7 δισ. ευρώ να αφορούν εξόδους στις αγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε έτσι να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή ζήτηση (και ρευστότητα) των επενδυτών για τα ομόλογα της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2023, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών της οικονομίας μετά τη βουτιά των τιμών της ενέργειας και την πτώση του πληθωρισμού. Και αυτό παρά τη μεγάλη προσφορά που αναμένεται φέτος λόγω της απουσίας της στήριξης της ΕΚΤ και της εκκίνησης της ποσοτικής σύσφιγξης. Η Société Générale εκτιμά οι καθαρές εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη θα αγγίξουν τα 700 δισ. ευρώ, έναντι 300 δισ. πέρυσι. Ηδη από τις αρχές του 2023 οι εκδόσεις ομολόγων είναι 40% υψηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η επιτυχημένη εμπροσθοβαρής κίνηση του ΟΔΔΗΧ, η οποία ήδη εξασφάλισε το 50% του δανειακού προγράμματος του 2023, προλαβαίνει τις πιέσεις που αναμένεται να προκαλέσει η συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την αστάθεια λόγω των εθνικών εκλογών. Θα έχει στη συνέχεια την άνεση να κινηθεί ανάλογα με τη συγκυρία, χωρίς πίεση ή βιασύνη. Οταν, για παράδειγμα, η Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της τις εκλογές και μπορεί να έχει κατακτήσει και την επενδυτική βαθμίδα έστω και από έναν οίκο αξιολόγησης, ή να είναι στα πρόθυρα να το πετύχει, δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, κάτι που θα αποφασιστεί ωστόσο προς το τέλος της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT