Αντιπρόεδρος της Ansys στην «Κ»: Επενδύουμε στο υψηλό ταλέντο των νέων επιστημόνων

Αντιπρόεδρος της Ansys στην «Κ»: Επενδύουμε στο υψηλό ταλέντο των νέων επιστημόνων

Την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Ansys να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα για να στελεχώσει με περισσότερο κόσμο την ομάδα που διατηρεί στη χώρα μας εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Ansys

6' 21" χρόνος ανάγνωσης

Την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Ansys να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα για να στελεχώσει με περισσότερο κόσμο την ομάδα που διατηρεί στη χώρα μας εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Ansys, λίγα χρόνια μετά την εξαγορά της ελληνικής Helic από την αμερικανική εταιρεία. Ο ίδιος μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία –τα έσοδα της οποίας ανέρχονται στα 2 δισ. δολ.– στη διαδικασία εύρεσης ταλέντων, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ελληνικές εταιρείες στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αναπτύξει και να ενισχύσει την παραγωγή μικροτσίπ εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική και τα αυτόνομα οχήματα είναι τεχνολογίες που θα έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια, με τον ίδιο να επισημαίνει πως στην Ελλάδα υπάρχει αξιόλογη τεχνογνωσία στη σχεδίαση τσιπ καθώς και λογισμικού σε πολυπύρηνους υπερυπολογιστές, δομικά στοιχεία που θα είναι απολύτως απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στα αυτόνομα οχήματα, αλλά και στις ασύρματες εφαρμογές 6ης γενιάς.

– To 2019 η ελληνική Ηelic –της οποίας ήσασταν συνιδρυτής– εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Ansys. Σε τι φάση βρίσκεται τώρα η Αnsys Hellas;

– Αρχικά η Ansys σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται στην καλύτερή της φάση καθώς όλα τα μεγέθη της έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι πωλήσεις της παγκοσμίως είναι στα 2 δισ. δολ., αριθμεί περίπου 5.500 εργαζομένους, έχει 45.000 πελάτες και γραφεία σε 45 χώρες. Η εταιρεία εστιάζει σε αυτό που ονομάζουμε προσομοίωση. Εχει δηλαδή αναπτύξει εκατοντάδες προϊόντα λογισμικού που προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τη λειτουργία κάποιας συσκευής ή κάποιου συστήματος υπό συγκεκριμένες συνθήκες πριν από τη βιομηχανική παραγωγή του. Τι μπορεί να είναι αυτό; Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας ηλεκτρικός κινητήρας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένας κινητήρας τζετ ενός αεροσκάφους, η αεροτομή ενός αυτοκινήτου της Φόρμουλα 1, η πτέρυγα ενός αεροσκάφους ή drone κ.ά. Οι πελάτες μας σχεδιάζουν τα παραπάνω συστήματα και εμείς τους παρέχουμε το λογισμικό για την προσομοίωση της φυσικής λειτουργίας ή συμπεριφοράς τους. Ετσι βελτιστοποιούν τη σχεδίαση των προϊόντων τους και γλιτώνουν εκατομμύρια δολ. από το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής. Ως Helic είχαμε μεγάλη εξειδίκευση στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης. Με τα προϊόντα μας μπορούσαμε να προσομοιώσουμε την ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος. Ουσιαστικά η τεχνολογία της Helic έδινε τη δυνατότητα πρόβλεψης της λειτουργίας και της επίδοσης ενός τσιπ πριν καν κατασκευαστεί το πρωτότυπο. Από τότε που η Helic έγινε μέρος της Ansys, οι επιδόσεις του λογισμικού της έχουν βελτιωθεί δεκάδες φορές, ενώ πλέον χρησιμοποιείται παγκοσμίως από περίπου 100 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Samsung, Sony, Intel, Nvidia, Infineon, Qualcomm κ.ά.

– Αρα δεν έχει «μετανιώσει» η Ansys για την επένδυσή της στην Ελλάδα;

– Η Ansys θεωρεί εξαιρετικά επιτυχή την επένδυση διότι όλοι οι στόχοι πέτυχαν 100%, ξεκινώντας από τον τζίρο, τις συνέργειες με τα υπόλοιπα τμήματα της Ansys, μέχρι τους στόχους ανάπτυξης νέας τεχνολογίας. Οι πωλήσεις των προϊόντων της Helic μετά τη συγχώνευση με την Ansys, τον Φεβρουάριο του 2019, αυξήθηκαν 400%. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην Ελλάδα η εταιρεία βρήκε ταλέντο διεθνούς κλάσης που είναι καλά εκπαιδευμένο και έχει τεχνογνωσία. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει επιλεγεί από την εταιρεία ως μία από τις χώρες στις οποίες θα συνεχίσει να επενδύει στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να το τονίσουμε αυτό γιατί υπάρχουν εταιρείες που αναμένουν να βρουν στην Ελλάδα φθηνό εργατικό δυναμικό για περιφερειακές λειτουργίες, αντιθέτως εμείς επιλέγουμε υψηλής κατάρτισης επιστήμονες που θα αναπτύξουν την καρδιά των προϊόντων μας. Η Ansys Hellas μετρά σήμερα πάνω από 75 άτομα και τα επόμενα 3-5 χρόνια φιλοδοξούμε να αυξηθούν σε 200. Ψάχνουμε ταλέντο από ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί επιστήμης υπολογιστών, φυσικοί, μαθηματικοί και τώρα πλέον υπάρχει ζήτηση για μηχανολόγους μηχανικούς διαφόρων εξειδικεύσεων, αεροναυπηγούς κ.λπ. Τα γραφεία μας είναι στο Χαλάνδρι, αλλά μεγαλώνουμε και αναζητούμε νέα γραφεία.

Οι πωλήσεις των προϊόντων της Helic μετά τη συγχώνευση με την Ansys, τον Φεβρουάριο του 2019, αυξήθηκαν 400%.

– Δυσκολεύεστε να βρείτε ταλέντο;

– Η απάντηση είναι καταφατική. H Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ποσοστό καταρτισμένων και ταλαντούχων νέων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της και μάλιστα υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτό που δυσκολεύει εταιρείες σαν τη δική μας είναι η προσπάθεια να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα και να τους πείσουμε να δουλέψουν μαζί μας μετά την αποφοίτηση, καθώς αρκετοί από την αρχή των σπουδών τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο βάζουν στόχο να φύγουν στο εξωτερικό. Η πρόκληση δηλαδή είναι να τους πείσουμε πως αυτό που προσφέρουμε ως επαγγελματική προοπτική, εμείς και άλλες 10 μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, είναι αντίστοιχο με αυτό που θα πρόσφερε κάποια μεγάλη εταιρεία σαν την Google εδώ στη Σίλικον Βάλεϊ. Αυτό που δεν προσφέρει ακόμη η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι οι πολλαπλές επιλογές εργοδότη για τον εργαζόμενο στον κλάδο τεχνολογίας.

– Στο πρόσφατο 2ο φόρουμ της ΗΕΤiΑ (Ενωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών) έγινε αναφορά στις ευκαιρίες που μπορεί να δώσει στη χώρα μας η συμμετοχή στην πρωτοβουλία European Chips Act. Πώς η Ελλάδα επωφελείται από το πρόγραμμα αυτό;

– Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενίσχυσης ή και αποκατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων –οικονομικών, γεωπολιτικών, κοινωνικών κ.λπ.–, η Ε.Ε. υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, το European Chips Act. Αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της παραγωγής, εντός ευρωπαϊκού εδάφους, νανοηλεκτρονικών ολοκληρωμάτων κυκλωμάτων (μικροτσίπ) και περιλαμβάνει όχι μόνο την ανέγερση εργοστασίων κατασκευής τους αλλά και την ανάπτυξη όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας και του επιστημονικού / τεχνολογικού οικοσυστήματος. Η συμμετοχή και χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος θα βασιστεί στην υποστήριξη που θα έχει το πρόγραμμα από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο, εξ όσων μαθαίνω, είναι σε εξέλιξη.

Η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα κατασκευής μικροτσίπ, γιατί τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αναπτύξει μοναδικές τεχνολογικές δεξιότητες με τη δραστηριότητα περίπου 20 επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, στη σχεδίαση τσιπ ή στην ανάπτυξη λογισμικού για αυτά. Στις εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η δική μας εταιρεία, η Ansys. Οι εταιρείες αυτές αποτελούν επίσης σοβαρό πόλο έλξης για τον επαναπατρισμό ελληνικής καταγωγής ταλέντου που θα μπορούσε να μεταφέρει εμπειρίες από πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού και να πολλαπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης. Συνεπώς, η συγκυρία του European Chips Act μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

To μέλλον στην τεχνολογία

– Ποιες τεχνολογίες θα αλλάξουν τη ζωή μας το επόμενο διάστημα; Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να ακολουθήσουν τις επιταγές της τεχνολογίας;

– Πολλές είναι οι νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και γενικά αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ως άτομα και ως κοινωνίες. Μεταξύ των τεχνολογιών που θα έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή μας και στις οποίες το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα μπορεί να παρουσιάσει σχετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι: η τεχνητή νοημοσύνη, οι ασύρματες επικοινωνίες έκτης γενιάς, η κυβερνοασφάλεια επόμενης γενιάς, η κβαντική υπολογιστική, τα αυτόνομα οχήματα, η περαιτέρω βελτίωση υποδομών υπολογιστικού νέφους, η ανάπτυξη αυξημένης υπολογιστικής δυνατότητας κοντά στον τελικό χρήστη και όλες οι τεχνολογίες αντιμετώπισης και αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Οι θεματικές αυτές κατηγορίες θα καλύψουν μια τεράστια γκάμα εφαρμογών και για την ανάπτυξή τους θα χρειαστούν δομικά τεχνολογικά στοιχεία που είτε υπάρχουν σήμερα είτε θα είναι σύντομα υπό ανάπτυξη. Για παράδειγμα, στη χώρα μας υπάρχει αξιόλογη τεχνογνωσία στη σχεδίαση τσιπ, καθώς και λογισμικού σε πολυπύρηνους υπερυπολογιστές, δομικά στοιχεία που θα είναι απολύτως απαραίτητα στα αυτόνομα οχήματα, στις ασύρματες εφαρμογές 6ης γενιάς, στις υποδομές υπολογιστικού νέφους αλλά και στο «edge computing». Επιπλέον, η πολυετής παράδοση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στους κλάδους της φυσικής, της πληροφορικής και των μαθηματικών,
σε συνδυασμό με όλους τους κλάδους των μηχανικών, αποδίδει καρπούς. Ετσι, οι νέοι απόφοιτοι θα μπορούν να στελεχώσουν φιλόδοξες επιχειρηματικές προσπάθειες σε αρκετές από τις κατηγορίες τεχνολογιών που προαναφέραμε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT