Επενδύσεις 155 εκατ. έως το 2025 από τη φαρμακοβιομηχανία Elpen

Επενδύσεις 155 εκατ. έως το 2025 από τη φαρμακοβιομηχανία Elpen

«Μπαράζ» επενδύσεων υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen, η οποία έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. στην Ανατολική Αττική και στην Τρίπολη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

«Μπαράζ» επενδύσεων υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen, η οποία έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. στην Ανατολική Αττική και στην Τρίπολη.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός παραγωγικών μονάδων στο Πικέρμι (35 εκατ.), νέο εργοστάσιο παραγωγής εισπνεόμενων και στερεών μορφών στην Κερατέα (55 εκατ. ευρώ), πάρκο βιοϊατρικής έρευνας και καινοτομίας στα Σπάτα –Athens LifeTech Park (35 εκατ.)– και νέο εργοστάσιο με δύο μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη (30 εκατ). Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας για την παρουσίαση του νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα, η διοίκηση της Elpen αναφέρθηκε στη συμβολή των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα έχει έκταση 10.000 τ.μ., διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Ο όμιλος απασχολεί 1.350 εργαζομένους και το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα θα δημιουργήσει επιπλέον 300 νέες θέσεις.

Είναι δυναμικότητας 71 εκατομμυρίων συσκευασιών τον χρόνο και εστιάζει στην παραγωγή εισπνεόμενων (pMDis) και στερεών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για παθήσεις του ΚΝΣ, αντιβιοτικά).

Το ύψος της αρχικής επένδυσης ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Elpen, το νέο εργοστάσιο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα μόλις 5 εργοστάσια στην Ευρώπη που ενσωματώνουν δυνατότητες διαχείρισης των προωθητικών αερίων που χρησιμοποιούνται στα εισπνεόμενα, υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές του νέου πολύ αυστηρού ευρωπαϊκού κανονισμού για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επιπλέον η χρήση ρομποτικών συστημάτων επιτρέπει τον πλήρως αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η Elpen σε επίπεδο ομίλου απασχολεί πάνω από 1.350 άτομα, έχει τζίρο 300 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο εργοστάσιο θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, με το 30% να αφορά εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε πως «η Elpen είναι ήδη σε θέση να καλύψει το 40% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών στην κατηγορία των καρδιομεταβολικών φαρμάκων και το 20% στην κατηγορία των εισπνεομένων. Το νέο εργοστάσιο θα επιτρέψει στην Elpen την κάλυψη τουλάχιστον 6.000.000 ασθενών μιας σειράς νοσημάτων, κατ’ αρχάς στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό». Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, ενώ θα ακολουθήσει πιστοποίηση από τον FDA για την εξαγωγή των προϊόντων στην αγορά της Αμερικής.

Η διοίκηση της Elpen επισήμανε πως το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις κρίνεται επιτυχημένο, εκτιμώντας πως θα πρέπει να συνεχιστεί διαχρονικά μαζί με άλλα αντίστοιχα κίνητρα.

Σε συνδυασμό και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε τριπλασιασμό των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, την περίοδο 2010-2018 οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ανέρχονταν κατά μέσον όρο στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν την πενταετία 2021-2025 αυτές υπολογίζονται στα 240 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σε έναν συνολικό σχεδιασμό επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT