Το φθηνό αέριο φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Το φθηνό αέριο φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Eναν ακόμη γύρο έκτακτων μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Eναν ακόμη γύρο έκτακτων μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να επικαλούνται τα περιθώρια που προσφέρει η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου περίπου στα 65 ευρώ σήμερα, από 120 ευρώ της εκτίμησης του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ετοιμάζει και εξαγγελίες για μονιμότερου χαρακτήρα μέτρα, καθώς –σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα– η οικονομία και τα έσοδα του προϋπολογισμού πηγαίνουν καλύτερα από τις προβλέψεις, εξασφαλίζοντας υψηλότερα έσοδα.

«Φαίνεται πως αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος το 2023», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να τονίζει αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ότι τα έκτακτα έσοδα θα διατίθενται κάθε φορά για έκτακτες ανάγκες και τα μόνιμα για μόνιμες.

Στο πλαίσιο των μόνιμων μέτρων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενόψει νέας τετραετίας. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων και μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες. Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας καταγράφεται εξάλλου και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε, επίσης, χθες ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος μίλησε και για πιθανή μείωση έμμεσων φόρων την ερχόμενη τετραετία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον ελαφρύνσεις, τόνισε ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Οσον αφορά τα προσωρινά μέτρα, αναμένεται να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι χαμηλές τιμές καυσίμων, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι δεν θα χρειαστούν τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, ή μέρος αυτών, επομένως το συγκεκριμένο ποσόν θα μπορούσε να διατεθεί για προσωρινά μέτρα. Πάντως, προς το παρόν είναι νωρίς για να προβλέψει κανείς την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Στα προσωρινά και στοχευμένα μέτρα, ενδεικτικά, το «δώρο Πάσχα», στα πρότυπα του αντίστοιχου χριστουγεννιάτικου, σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν, θα μπορούσε να κοστίσει 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε χθες στην ενδεχόμενη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές, που λήγει στο τέλος Ιουνίου, λέγοντας ότι αυτή θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Στη φάση αυτή, πρωθυπουργός και οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζουν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης τη στήριξη έναντι του πληθωρισμού και μάλιστα αυτού στα τρόφιμα. «Το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε σύγκριση με την ενέργεια, που ήταν η κυριότερη πηγή ανησυχίας το προηγούμενο διάστημα.

Οι εξαγγελίες αναμένεται να κινηθούν, πάντως, στο όριο του ανεκτού από τις αγορές, ώστε να μην προκληθεί η αντίδρασή τους, με άνοδο των επιτοκίων και αποκλεισμό από την επενδυτική βαθμίδα. Γι’ αυτό άλλωστε και αναμένονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να στοιχειοθετείται η μη εκτροπή από τον στόχο της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες», προειδοποίησε ο κ. Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT