Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά στην Ευρώπη

Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά στην Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ τον τόνο έδωσαν οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας χάρις στην αισιοδοξία για το ενδεχόμενο η οικονομία της Ευρωζώνης να αποφύγει μια οξεία ύφεση – παρά ταύτα, αυτό το θετικό κλίμα σκιάστηκε από επιθετικές δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το κόστος δανεισμού. Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,52%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,18%, με 0,46% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,52% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,18% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,29% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ειδικά χθες ο κλάδος των ομίλων υψηλής τεχνολογίας είχε κέρδη 2,3%, ακολουθώντας την ίδια πορεία των αμερικανικών ομολόγων του και χάρις στην ενίσχυση των εταιρειών ημιαγωγών ASML Holding και Infineon Technologies. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έφθασε στα υψηλά επίπεδα 9 μηνών χάρις στο γεγονός ότι ο χειμώνας είναι ήπιος στην Ευρώπη, άρα μειωμένη η ενεργειακή κατανάλωση, ενώ η Κίνα εγκατέλειψε την ακραία πολιτική κατά του κορωνοϊού. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών ευνόησε τις θετικές σκέψεις για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η επανεκκίνηση της Κίνας είναι ζωτικής σημασίας. Φαίνεται πια ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια ύφεση, κι αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για μέτρια κάμψη παρά για κάτι πιο άσχημο – πολλά από αυτά σχετίζονται με τη δυναμική της Κίνας», παρατηρεί ο Τζέιμς Χαρτ, διευθυντής επενδύσεων της Witan Investment Trust. «Αποφευχθείσης της ύφεσης, η ζήτηση αγαθών όπως τα γερμανικά αμάξια δεν θα είναι τόσο αρνητική όσο φοβόμασταν, ενώ οι εταιρείες οι αντίστοιχες είναι μεγάλες πελάτισσες της βιομηχανίας των ημιαγωγών». Ομιλοι με έκθεση στην Κίνα όπως αυτοί των ειδών πολυτελείας και της μόδας, τύπου LVMH και Kering, είδαν τις μετοχές τους χθες να ανέρχονται από 0,8% έως 1,7%, ενώ οι τιμές των μετοχών των τραπεζών της Ευρωζώνης, που είναι ευάλωτες σε θέματα επιτοκίων, είχαν άνοδο της τάξεως του 0,8%. Τέλος, δύο στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Κλάας Κνοτ και Πέτερ Καζιμίρ, τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ ακόμη δύο αυξήσεων επιτοκίων της τάξεως των 50 μονάδων βάσης εκάστη, παρά τις ενδείξεις άμβλυνσης του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT