Αυξάνονται οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία

Αυξάνονται οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία

Θα φθάσουν στα 4,5 τρισ. δολ. φέτος και θα είναι ενισχυμένες κατά 2,4% σε σχέση με το 2022

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Στα 4,5 τρισ. δολ. μπαίνει για το 2023 ο πήχυς των παγκόσμιων δαπανών για τεχνολογία. Οι σχετικές δαπάνες θα είναι φέτος αυξημένες κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι προϋπολογισμοί γι’ αυτόν τον κλάδο παραμένουν ανθεκτικοί στην ύφεση. Οπως επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), μπορεί ο πληθωρισμός να συνεχίζει να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να μειώνει τις δαπάνες τους για συσκευές, ωστόσο οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την τεχνολογία παραμένουν ισχυρές, ωθώντας συνολικά την αγορά προς τα πάνω κατά το τρέχον έτος. Πάντως, η πρόβλεψη για ανάπτυξη της αγοράς κατά 2,4% φέτος, η οποία ανήκει στην Gartner, Inc, υπολείπεται από την αρχική εκτίμηση για ρυθμό 5,1% στην αγορά κατά το τρέχον έτος. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες. Ενώ ο πληθωρισμός καταστρέφει τις καταναλωτικές αγορές, συμβάλλοντας σε απολύσεις σε εταιρείες B2C, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες για ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση», σχολιάζει η Gartner, όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Οπως εξηγούν οι αναλυτές, η ταραγμένη οικονομία έχει αλλάξει το πλαίσιο των επιχειρηματικών αποφάσεων και μπορεί να αναγκάσει τους CIO (Chief Information Officer – επικεφαλής τμήματος πληροφορικής) να γίνουν πιο διστακτικοί, να καθυστερήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους ή να αναδιατάξουν τις προτεραιότητές τους. Ωστόσο, οι προϋπολογισμοί πληροφορικής παραμένουν ανθεκτικοί στην ύφεση. Οι τομείς λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,3% και 5,5% το 2023 αντίστοιχα έναντι του 2022, με τις σχετικές δαπάνες να προσεγγίζουν τα 860 δισ. δολ. και το 1,3 τρισ. δολ. αντίστοιχα το τρέχον έτος. Στον αντίποδα, στις πωλήσεις συσκευών προβλέπεται μείωση της αξίας των πωλήσεων κατά 5,1% φέτος, καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις επιμηκύνουν τους κύκλους ανανέωσης των συσκευών τους. Αυτή η τακτική θα φέρει τις δαπάνες για αγορά συσκευών στα 685 δισ. δολ., από 722 δισ. δολ. το 2022.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές προέβησαν σε μαζικές ανανεώσεις των συσκευών τους, όπως tablets, φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης. Πλέον, χωρίς επιτακτικό λόγο για αναβάθμιση και με δεδομένη την οικονομική στενότητα, οι συσκευές χρησιμοποιούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα, με αυτή την τάση να πλήττει σαφέστατα τις πωλήσεις. Τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας αυξάνονται κάθε τρίμηνο, με τον υψηλό ανταγωνισμό για ταλέντα να αναγκάζει τους CIO σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού πληροφορικής. Ταυτόχρονα, καθώς οι δαπάνες λογισμικού συνεχίζουν να αυξάνονται, η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αυξάνεται διότι οι εταιρείες προσπαθούν να φέρουν εξωτερικό προσωπικό πληροφορικής για υλοποίηση και υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για παροχή συμβουλών αναμένεται να φθάσουν στα 264,9 δισ. δολ. το 2023, μια αύξηση 6,7% από το 2022. «Οι CIO χάνουν τον ανταγωνισμό για τα ταλέντα. Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής αυξάνονται πιο γρήγορα από τις εσωτερικές υπηρεσίες σε κάθε κλάδο», σχολιάζει η Gartner.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT