Στο επίκεντρο ξανά οι αυξήσεις επιτοκίων

Στο επίκεντρο ξανά οι αυξήσεις επιτοκίων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ανάμεικτη εικόνα ήταν η χθεσινή από τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, μιας και η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης επανέφερε φήμες στο προσκήνιο πως η ΕΚΤ μπορεί και να έχει περισσότερα περιθώρια πλέον να αυξήσει περαιτέρω το κόστος του δανεισμού – και η κινητοποίηση αυτή έχει να κάνει με την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,24%, περιορίζοντας ωστόσο την προηγούμενη κάμψη του, ενώ με απώλειες έκλεισαν και οι δείκτες FTSE 100 κατά 0,35% στο Λονδίνο και κατά 0,07% ο DAX στη Φρανκφούρτη. Στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,26%, με 0,24% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,26% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Μεγαλώνουν τα περιθώρια της ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων, καθώς βελτιώθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη δείχνουν μια απροσδόκητη επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, προσθέτοντας επιπλέον ενδείξεις ότι η εξασθένηση δεν θα είναι τελικά τόσο δριμεία όσο προβλεπόταν. Υπό το πρίσμα αυτό, οι χώρες της Ευρωζώνης ίσως αποφύγουν την ύφεση. Οι ελπίδες για ηπιότερη ύφεση και μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν ενδυναμώσει τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων από τις αρχές της χρονιάς. Αργά χθες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο εμφάνιζαν αυξομειώσεις εν αναμονή αποτελεσμάτων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Συνολικά ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει ενισχυθεί 6,7% από τις αρχές της χρονιάς, υπερσκελίζοντας το 4,5% του αμερικανικού S&P 500. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, ενώ οι επενδυτές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν πώς θα πορευθεί η ΕΚΤ. «Η μόνιμη διαπάλη είναι ανάμεσα στην ανάπτυξη και στις αυξήσεις επιτοκίων. Εάν σε οικονομική βάση τα πράγματα βαίνουν καλώς, κάτι το οποίο είναι ευμενές για τα χρηματιστήρια, τότε υπάρχουν περιθώρια κινήσεων η ΕΚΤ να προβεί σε αυξήσεις», δήλωσε ο Στιβ Σόσνικ, προϊστάμενος, υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών στην Interactive Brokers. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ρευστοποίηση κερδών ευθύνεται έως ένα βαθμό για τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης. Παρά το γεγονός, τέλος, ότι η ΕΚΤ αυξάνει με τον γρηγορότερο ρυθμό στην Ιστορία τα επιτόκια, μέχρι στιγμής δεν κατόρθωσε να επαναφέρει τον πληθωρισμό πλησίον του 2% του στόχου της. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στο 1,0887 δολάριο, ενώ το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 2% στα 80,02 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT