Τιτάν: Πωλήσεις άνω των 2,2 δισ. το 2022

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 330 εκατ. ευρώ, έναντι 275 εκατ. ευρώ το 2021

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Πολύ δυναμικό αποδείχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 για τον όμιλο Τιτάν, χάρις στις πολύ θετικές επιδόσεις της αγοράς των ΗΠΑ, αλλά και τη βελτίωση της εικόνας στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η εισηγμένη, τα προσωρινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 75% και ανήλθαν σε 98 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 42 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση αυτή διαδραμάτισαν επίσης τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους που έχει θέσει σε εφαρμογή ο όμιλος, όπως για παράδειγμα η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας αυτοματισμού και διαχείρισης πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, για το σύνολο του 2022, η διοίκηση του ομίλου αναμένει να καταγράψει πωλήσεις άνω των 2,25 δισ. ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, η αύξηση έναντι του 2021 θα είναι της τάξεως του 31,5%, με δεδομένο ότι η αντίστοιχη επίδοση δεν είχε υπερβεί το 1,71 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 330 εκατ. ευρώ, έναντι των 275 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 20%. Σημειωτέον ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 εφαρμόστηκαν και διαδοχικές αναπροσαρμογές των τιμών των υλικών, όπως π.χ. τσιμέντο και σκυρόδεμα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ελληνική αγορά, προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους για τον όμιλο Τιτάν. Παράλληλα, στο τέλος του 2022, ο όμιλος σημειώνει ότι ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 912 εκατ. ευρώ του τρίτου τριμήνου του έτους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στις ΗΠΑ, η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα έσοδα και τα κέρδη του ομίλου. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, «οι συμβάσεις για μελλοντική εκτέλεση και το πλήθος των υλοποιούμενων έργων παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, τη στιγμή που το απόθεμα των απούλητων κατοικιών βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν μειώσει ελαφρώς την αγοραστική ζήτηση, κυρίως για μονοκατοικίες». Παράλληλα όμως η ζήτηση για συγκροτήματα κατοικιών παραμένει ανθεκτική. Η δραστηριότητα σε χρηματοδοτούμενα από τις Πολιτείες ή από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έργα υποδομών είναι αυξημένη και αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οσον αφορά τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο όμιλος σημειώνει ότι η πρόσφατη συμφωνία της Αιγύπτου με το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. «Η παράταση για ακόμη ένα έτος του μηχανισμού ελέγχου της παραγωγής τσιμέντου, με αυξημένες ποσότητες, παρέχει ένα πλαίσιο ασφαλείας για τον όμιλο όσον αφορά τη διατήρηση της παραγωγής τσιμέντου και της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων του, ενώ βελτιώνει τα επίπεδα κόστους».

Αντίστοιχα, στην αγορά της Τουρκίας, η εφαρμογή μιας δυναμικής πολιτικής τιμολογήσεων και η ενίσχυση των νέων εξαγωγικών δυνατοτήτων του ομίλου συνέβαλαν στη βελτίωση της κερδοφορίας, παρά το γεγονός ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα «υποφέρει» από την κατακόρυφη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και το ιστορικά υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου Τιτάν ενέκρινε και την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ιδίων μετοχών, ύψους 10 εκατ. ευρώ και διάρκειας έως και δέκα μηνών. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος στις αρχές Μαρτίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT