Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Mε απώλειες ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίαση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπό την επιρροή των αποτελεσμάτων του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft στις ΗΠΑ, τα οποία αποδείχθηκαν απογοητευτικά. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε τους φόβους για τις προοπτικές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, ενώ οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι ενόψει των συνεδριάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες εκτιμούν ότι δεν έχουν φθάσει κοντά στο σημείο να παύσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε για δεύτερη ημέρα με -0,29%, αν και κατόρθωσε να κρατηθεί μακριά από τα χαμηλότερα επίπεδα του 15 ημερών. Σε αυτά είχε φθάσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,16%, με -0,08% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -0,09% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,03% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -0,11% ο IBEX στη Μαδρίτη. Οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες έδειξαν σημάδια ανάκαμψης από τις αρχές της χρονιάς μετά ένα τρικυμιώδες 2022, τελικώς εξασθένησαν χθες κατά 0,4%. Βασικός μοχλός αντιδράσεων ήταν ότι η Microsoft προέβλεψε πως τα έσοδά της κατά το τρέχον πρώτο τρίμηνο του 2023 από τις δραστηριότητές της στο λογισμικό νέφος θα υστερήσουν εν συγκρίσει με τις προβλέψεις. «Οι αναιμικές εκτιμήσεις του ομίλου επηρέασαν συνολικά και ευρέως τον κλάδο της τεχνολογίας», παρατηρεί ο Μάικλ Χιούζον, διευθυντής αναλύσεων αγοράς στην CMC Markets στο Λονδίνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε για δεύτερη ημέρα.

Ο δε κλάδος των ομίλων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και ο τομέας της βαριάς βιομηχανίας εμφάνισαν επίσης πτώση χθες στη Γηραιά Ηπειρο, πιέζοντας έτι περαιτέρω τον πανευρωπαϊκό STOXX 600. Οι εν λόγω κλαδικοί δείκτες υποχώρησαν αντιστοίχως κατά 0,9% και 0,8%. Εν τω μεταξύ, αξίζει να επισημανθεί πως φέτος το ενδιαφέρον για τις μετοχές αναθερμάνθηκε χάρις στις ελπίδες ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όσο και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες τείνουν να πλησιάσουν στα επίπεδα όπου θα διακόψουν τον κύκλο αυξήσεων του κόστους δανεισμού, εφόσον βαίνει αποκλιμακούμενος ο πληθωρισμός. Ωστόσο οι προσδοκίες αυτές εξανεμίζονται κατά κάποιον τρόπο, μιας και τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν σχόλια για επιθετική νομισματική πολιτική από μέλη της ΕΚΤ, ενώ και η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επανέφερε τις εικασίες ότι η τράπεζα έχει περιθώρια και για άλλες αυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT