Νέος διευρυμένος ρόλος για την ΕΔΕΥΕΠ

Νέος διευρυμένος ρόλος για την ΕΔΕΥΕΠ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με τις έρευνες για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια να εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η εταιρεία διευρύνει τις αρμοδιότητές της με δύο ακόμη κομβικές ενεργειακές τεχνολογίες: τη δημιουργία έργων υπόγειας αποθήκευσης υγρών και αερίων, και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ο νέος διευρυμένος ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ αντικατοπτρίζεται και στο καινούργιο λογότυπό της, που συνδυάζει ροζ, πράσινες και μπλε αποχρώσεις. Η νέα εταιρική ταυτότητα της εταιρείας παρουσιάστηκε προχθές από τη διοίκηση των κ. Αρη Στεφάτου (διευθύνων) και Ριχάρδου Σκούφια (πρόεδρος) σε ειδική εκδήλωση. Ο κ. Στεφάτος (φωτογραφία) απέσπασε τα εύσημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μέχρι τώρα συνεισφορά του στην υπόθεση επανεκκίνησης του προγράμματος υδρογονανθράκων.

Στην Αθήνα για επαφές ο επικεφαλής του ΕΜΣ

Mε τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Πιερ Γκραμένια, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Γκραμένια, πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, ανέλαβε την 1η Δεκεμβρίου τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Κλάους Ρέγκλιγκ, και ξεκινά ένα γύρο επισκέψεων και επαφών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρώτος σταθμός του θα είναι η Αθήνα και είναι λογικό, αφού με δάνεια 203,8 δισ. ευρώ η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» του Μηχανισμού.

Λαθρεμπόριο αυγών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

Από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας οι υπάλληλοι των αμερικανικών τελωνείων αναφέρουν μια θεαματική αύξηση ενός ασυνήθιστου είδους λαθρεμπορίου στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Προσπαθούν να περάσουν αυγά στις ΗΠΑ, καθώς η τιμή τους στην αμερικανική αγορά έχει εκτοξευθεί μετά τη νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών από τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, η δωδεκάδα αυγών έχει φθάσει να κοστίζει 4,25 δολ., ενώ πριν από τον Νοέμβριο κόστιζε μόλις 1,92 δολ.      

8,4 εκατ. για το σύστημα δημοσίων συμβάσεων

Ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο της υποστήριξης και αναβάθμισης του συστήματος δημοσίων συμβάσεων (ΟΠΣ-ΕΣΗΔΗΣ) αναζητά, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, η Κοινωνία της Πληροφορίας. Πρόκειται για έργο συνολικής αξίας της τάξεως των 8,4 εκατ. ευρώ, με το οποίο επιδιώκεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω ψηφιακά η πλατφόρμα μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για τις δημόσιες προμήθειες. Απώτερος στόχος της παρέμβασης είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των προμηθειών, η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών και η αύξηση της διαφάνειας. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 24η Φεβρουαρίου.

Επικαιροποίηση στόχων από Πειραιώς

Στις 30 Ιανουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει τους νέους επικαιροποιημένους στόχους της στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου της για το 2022-2025, καθώς οι εξελίξεις από τον Μάιο του 2022 που το είχε παρουσιάσει –όπως οι αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός και η επιδείνωση του μακροοικονομικού σκηνικού– επιβάλλουν αλλαγές στις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την Axia Research, οι νέοι στόχοι θα μπορούσαν πιθανότατα να περιλαμβάνουν νέα εκτίμηση για τα λειτουργικά έξοδα (λόγω του πληθωρισμού) και αυξημένους δείκτες NPEs (καθώς ενδέχεται να σημειωθεί κάποια επιβράδυνση της μείωσης λόγω του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος). Μεταξύ άλλων, κατά την Axia, η τράπεζα θα θέσει επίσης νέο στόχο για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για το 2023-2025, ενώ θα μειώσει ελαφρώς τους στόχους για τις προμήθειες και θα αυξήσει τον στόχο για τις λειτουργικές δαπάνες. Πιθανή είναι και η ανακοίνωση για διανομή μερίσματος το 2024, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT