Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία ζητεί ο ESM

Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία ζητεί ο ESM

Συνάντηση του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τον νέο επικεφαλής του οργανισμού, Πιερ Γκραμενιά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάδα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίσει και την εμπιστοσύνη των αγορών, επισήμανε χθες ο Πιερ Γκραμενιά, νέος εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Αφού απέδωσε εύσημα για την «αξιοσημείωτη πρόοδο» που σημείωσε η χώρα ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Γκραμενιά, που ξεκίνησε από την Αθήνα την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρόσθεσε: «Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Η διατήρηση των μεγάλων κερδών του παρελθόντος, η διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε βιώσιμη τροχιά και η συνέχιση της πορείας των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας να ευδοκιμήσει. Επίσης, όλα αυτά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά».

Ο κ. Γκραμενιά συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαβούλευσης που πραγματοποιεί για τον μελλοντικό ρόλο του ESM. Oπως ο ίδιος είπε, με τον κ. Σταϊκούρα συζήτησε πώς ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει καλύτερα τα μέλη του και θα συνεχίσει να παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι ο νέος ρόλος του ESM εξετάζεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο Μηχανισμός καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να αποτελέσει το «δίχτυ ασφαλείας» για τα κράτη-μέλη σε δύσκολες περιόδους, αλλά και να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις με τις οποίες αντιμετωπίζεται σήμερα η προσφυγή σε αυτόν, λόγω των αυστηρών όρων που αυτή συνεπάγεται.

Ο κ. Σταϊκούρας στο θέμα αυτό τόνισε την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του ESM για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Δίνοντας, εξάλλου, ένα στίγμα των ελληνικών θέσεων ενόψει της διαπραγμάτευσης για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία για τη διαχείριση του οικονομικού κύκλου και να ενθαρρυνθούν οι δημόσιες επενδύσεις που αυξάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τον κ. Γκραμενιά ότι οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης περιλαμβάνουν «τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής σταθερότητας, την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο κάθε φορά δημοσιονομικό χώρο, την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT