Ρεκόρ κερδών, μείωση δανεισμού για τον όμιλο Mytilineos το 2022

Ρεκόρ κερδών, μείωση δανεισμού για τον όμιλο Mytilineos το 2022

Νέα ρεκόρ κερδοφορίας σημείωσε το 2022 η Mytilineos με «οδηγό» τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Νέα ρεκόρ κερδοφορίας σημείωσε το 2022 η Mytilineos με «οδηγό» τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας. Η εταιρεία που ολοκλήρωσε προσφάτως τον εταιρικό της μετασχηματισμό σε Mytilineos Energy & Metals πέτυχε το 2022 να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, στα 6,3 δισ. έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2021 (137%) και τα καθαρά κέρδη κατά 187% στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 130% στα 823 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. το προηγούμενο έτος, επωφελούμενα από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις όλων των τομέων και ιδιαίτερα των τομέων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας και έργων βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 384% και 171% αντίστοιχα. Μάλιστα για το 2023 στόχος της εταιρείας είναι να παρουσιάσει EBITDA τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Το πλέον σημαντικό ίσως στοιχείο των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ το 2022, από 803 εκατ. στο τέλος του 2021, με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός/EBITDA) να βελτιώνεται σημαντικά, από 2,2x το 2021, σε 0,87x στο τέλος του 2022, επίπεδα που έχουν παγκόσμιες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται αρκετά υψηλά εντός της επενδυτικής βαθμίδας των οίκων αξιολόγησης.

Ο τομέας της μεταλλουργίας, όπως αναφέρει η εταιρεία, επωφελείται από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου και τα ιστορικά υψηλά premia, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής. Τέλος, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ευνοείται από το γεγονός ότι η Mytilineos λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, με ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου αλλά και εντεινόμενη διεθνή δραστηριότητα, η οποία θα καταστεί όλο και πιο σημαντική τα επόμενα τρίμηνα.

Βασικός μοχλός των ισχυρών αποτελεσμάτων το 2022 ήταν ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που κατέγραψε κύκλο εργασιών 4.434 εκατ., που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά 252% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 373 εκατ., αυξημένα κατά 153% έναντι 147 εκατ. του 2021.

Ο όμιλος ανακοίνωσε προτεινόμενο μέρισμα 1,20 ευρώ/μετοχή, αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο τομέας μεταλλουργίας το 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 817 εκατ., που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 668 εκατ. το 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 270 εκατ., έναντι 159 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 69%.

Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών Premia αλουμινίου το 2022, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς και στην αξιόλογη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους μέσα από συνεχείς επενδύσεις αύξησης της παραγωγικότητας και στην ανάληψη έγκαιρων δράσεων για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραμέτρων κόστους και ιδιαίτερα αυτού της ενέργειας.

Ο τομέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας στη χρήση του 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 630 εκατ. (που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού κύκλου εργασιών), αυξημένο κατά 73% συγκριτικά με την αντίστοιχη χρήση του προηγούμενου έτους, ενώ το EBITDA ανήλθε σε 105 εκατ., έναντι 22 εκατ. το 2021.

Ετος-ορόσημο χαρακτήρισε το 2022 για τη Mytilineos ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, όχι μόνο για τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που πέτυχε απέναντι σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον –όπως τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα– αλλά ιδίως γιατί αποτέλεσε το έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή, μέσω του εταιρικού της μετασχηματισμού σε Mytilineos Energy & Metals. Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης στην ένταξη της εταιρείας για πρώτη φορά στον δείκτη MSCI καθώς και στη συνεχή ενίσχυση της συμμετοχής ξένων, κυρίως θεσμικών επενδυτών, με πιο πρόσφατη τη σημαντική αύξηση του ποσοστού της Fairfax αλλά και στην εισαγωγή της εταιρείας στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, καθώς και στον δείκτη MSCI ESG Ratings, που όπως είπε, «αποδεικνύουν ότι η Mytilineos ανήκει πλέον στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης». Η εταιρεία ανακοίνωσε, τέλος, προτεινόμενο μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT