Θετικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Θετικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η χθεσινή ημέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκοψε την πτωτική πορεία, που προηγήθηκε, ενώ η αλλαγή στο κλίμα αποδίδεται στα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα. Και αυτή η εξέλιξη κατεύνασε τους φόβους του επενδυτικού κοινού ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού θα επέφερε χτύπημα στην κερδοφορία, ενώ και τα οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πορεία της οικονομίας ενισχύουν τις ελπίδες για ομαλή προσγείωση. Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με 0,42%, ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις με απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,21%, με 0,34% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,74% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,32% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,87% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι περισσότεροι κλάδοι που εκπροσωπούνται στον STOXX 600 είχαν άνοδο, ενώ τον τόνο έδωσε ο κλάδος του λιανεμπορίου με κέρδη 2,2% και ακολούθησαν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι τράπεζες με 1,9% και 16% αντιστοίχως. Η τιμή της μετοχής του ομίλου υψηλής τεχνολογίας STMicroelectronics ενισχύθηκε κατά 8,2% αφότου ανακοίνωσε πωλήσεις και κέρδη τετάρτου τριμήνου του 2022, οι οποίες υπερσκέλισαν τις προβλέψεις. Ταυτόχρονα, οι ειδήσεις αυτές τόνωσαν συνολικά τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στη Γηραιά Ηπειρο. Στο πεδίο των τραπεζών, το ισπανικό πιστωτικό ίδρυμα Sabadell εμφάνισε ανοδική πορεία κατά 11,2%, αγγίζοντας επίπεδα-ρεκόρ τριετίας και πλέον, χάρις στις ενθαρρυντικές της εκτιμήσεις για την πορεία της στο σύνολο του 2023. Η δε φινλανδική ΝΟΚΙΑ, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, είδε την τιμή της μετοχής της να ανέρχεται κατά 4% χάρις στο ότι τα τριμηνιαία της κέρδη στα τέλη του παρελθόντος έτους υπερέβησαν τις προσδοκίες, ενώ και για το 2023 η εταιρεία προβλέπει αυξημένες πωλήσεις.

Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Πέραν των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι παράγοντες των αγορών έδωσαν έμφαση και στις επικείμενες αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναφορικά με την πορεία του κόστους δανεισμού – την προσεχή εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεδριάσουν πρώτη φορά τη νέα χρονιά για να λάβουν αποφάσεις για τη νομισματική τους πολιτική. «Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Η επανεκκίνηση της Κίνας βελτίωσε την επενδυτική διάθεση και συνολικά το κλίμα, ενώ οι συναλλασσόμενοι περιμένουν μία κάποια παύση στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε τέλος ο Ζιλ Κόγκαν, διευθυντής αναλύσεων αγορών στην ΗΥCM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT