Δύσκολο πρόβλημα με δύσκολες λύσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

«Πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου μου λένε στις Βρυξέλλες ότι σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ευρώπη και να μετακομίσουν στις ΗΠΑ. Είναι δύσκολο πρόβλημα με δύσκολες λύσεις, γιατί δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά και την πολιτική και τα γεωπολιτικά». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ευρώπης ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Mytilineos στους αναλυτές. «Οι προσπάθειές μας σε σχέση με τη δική μας δραστηριότητα», είπε, «είναι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την πράσινη ενέργεια, αλλά αυτό να το κάνουμε μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος και όχι αυξάνοντάς το, και το πώς θα γίνει αυτό είναι η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε». Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει στο επίκεντρο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τι λέει η «Ελλάκτωρ» για τη θυγατρική «Ακτωρ»

Στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, η «Ελλάκτωρ» εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη εταιρεία με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της «Κ». Διευκρίνισε ακόμη ότι ουδεμία συμφωνία, που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της Ακτωρ έχει υπογραφεί. Το δημοσίευμα της «Κ» σημείωνε ότι το κοινό σχήμα του κυπριακού κατασκευαστικού ομίλου Wade Adams και εταιρείας του Δημήτρη Κούτρα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην εξαγορά της τεχνικής εταιρείας, αναφέροντας ότι επίκειται η υπογραφή προσυμφώνου.

Επανεξετάζει την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch

Δεν αποκλείει αναβάθμιση της Ελλάδας σήμερα από την Fitch η Citigroup, αν και θεωρεί πιο πιθανό ότι ο οίκος αξιολόγησης θα περιμένει τις εκλογές προτού κάνει μια τέτοια κίνηση. Οπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η Fitch θα επανεξετάσει σήμερα αργά το βράδυ την αξιολόγηση BB της Ελλάδας, για την οποία έχει θετικές προοπτικές από τον περασμένο Ιανουάριο.    

Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ της Intrakat

Υπερκαλύφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 117 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για άντληση ποσού 100 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη θα εκδώσει 85.470.086 νέες μετοχές –με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων–, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη και με τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ για κάθε νέα μετοχή. Ποσό 50 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν σε εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων. Πηγές της αγοράς έφεραν τη διοίκηση της Intrakat να έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις με εταιρείες της ΣΤ΄ τάξης του εργοληπτικού πτυχίου, όπως π.χ. την ΤΕΚΑΛ.

Στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» μεγάλο έργο

Η «Σωληνουργεία Κορίνθου», ο κλάδος σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, επελέγη από την Chevron Mediterranean Ltd για την κατασκευή και την προμήθεια περίπου 155 χιλιομέτρων αγωγού σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (SAWL), για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο θα παρέχει κρίσιμη υποδομή, καθώς θα συνδέεται υποθαλάσσια και σε μέγιστο βάθος 1.700 μέτρων με την πλατφόρμα όπου το αέριο θα υποβάλλεται σε επεξεργασία πριν μεταφερθεί στην ακτή του Ισραήλ. Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της «Σωληνουργεία Κορίνθου» στη Θίσβη Βοιωτίας και οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024. Το έργο περιλαμβάνει και την εσωτερική και εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση, που θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο εργοστάσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT