Πώς το ChatGPT κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των μεσιτών

Πώς το ChatGPT κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των μεσιτών

Είναι δωρεάν και τους γλιτώνει από χρονοβόρες καταχωρίσεις

5' 5" χρόνος ανάγνωσης

Αν κάποιος στην Άϊοβα των ΗΠΑ ενδιαφερόταν για μία μεγάλη κατοικία, και κατά τη διαδικτυακή αναζήτηση διάβαζε για ένα σπίτι με τέσσερα υπνοδωμάτια και τρία μπάνια σε έναν ήσυχο αδιέξοδο δρόμο, στο Σένταρ Ράπιντς, είναι πιθανό να καταχωρούσε χωρίς δεύτερη σκέψη το email του για μία προσφορά.

Στην περιγραφή μάλιστα, σημειωνόταν πως ήταν «ιδανικό για στιγμές διασκέδασης» με «άφθονο χώρο για χαλάρωση». 

Αυτό που θα αγνοούσε ο εν δυνάμει αγοραστής, θα ήταν πως η λεπτομερής περιγραφή του ακινήτου ήταν έργο ενός απρόσωπου συστήματος νοημοσύνης. 

Ο μεσίτης του σπιτιού, ο Τζ. Γιοχάνες ολοκλήρωσε το κείμενο μέσα σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας απλώς μερικές λέξεις-κλειδιά στο ChatGPT, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να γράψει, κατά παραγγελία, αναλυτικά κείμενα για σύνθετα ζητήματα, υπακούοντας στις εντολές των χρηστών.

Πρόκειται για μια δουλειά που, όπως είπε ο Γιοχάνες, θα του είχε πάρει μια ώρα ή και περισσότερο για να την ολοκληρώσει μόνος του.

«Μου γλίτωσε τόσο πολύ χρόνο», παραδέχθηκε στο CNN, περιγράφοντας ότι έκανε μόνο μερικές αλλαγές στο αρχικό κείμενο του ChatGPT πριν το δημοσιεύσει. «Δεν ήταν τέλειο, αλλά ήταν μία εξαιρετική αρχή», λέει, και παραδέχεται πως με τις δικές του γνώσεις, θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να γράψει κάτι τόσο άρτια διατυπωμένο. «Το έκανε πολύ πιο εύκολο», λέει για το ChatGPT.

Ο Γιοχάνες είναι ένας από τους κτηματομεσίτες που πειραματίζονται με το ChatGPT από το δημόσιο ντεμπούτο του στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Πώς το ChatGPT κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των μεσιτών-1
Πηγή Unsplash

Πολλοί επαγγελματίες δήλωσαν στο CNN ότι το σύστημα έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο εργασίας τους, από τις καταχωρίσεις και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τη σύνταξη νομικών εγγράφων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως η απάντηση σε συχνές ερωτήσεις και η εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών.

Το ChatGPT εκπαιδεύεται σε πάνω σε έναν τεράστιο όγκο διαδικτυακών δεδομένων, προκειμένου να δίνει σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις και τις εντολές των αμέτρητων χρηστών που πρόθυμα και εθελοντικά ασχολούνται μαζί του. Έως τώρα έχει γράψει δοκίμια, ιστορίες, στίχους τραγουδιών και περιλήψεις ερευνητικών εργασιών που ξεγέλασαν ακόμα και επιστήμονες.

Κάποιοι CEO το έχουν επιστρατεύσει για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή λογιστικές εργασίες. Πέρασε ακόμη και διαγώνισμα σε μία κορυφαία σχολή της περίφημης “Ivy League”.

Εύλογα, όλο και περισσότεροι ανησυχούν τόσο για τις δυνατότητες εξαπάτησης. Και ορισμένες φορές δίνει ανακριβείς απαντήσεις. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, το ChatGPT απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης, εταιρείες και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η Microsoft ανακοίνωσε πως θα επενδύσει δισεκατομμύρια στην εταιρεία OpenAI, που ανέπτυξε το συγκεκριμένο σύστημα. 

Όπως μεταδίδει το CNN, «ο αντίκτυπος είναι ήδη απτός στον τρόπο που δουλεύουν κάποιοι μεσίτες στις ΗΠΑ», καθώς μεγάλο και χρονοβόρο μέρος της δουλειάς τους βασίζεται σε απλούς, τυποποιημένους κανόνες. Πλέον ορισμένοι επαγγελματίες ούτε που μπορούν να φανταστούν την δουλειά τους χωρίς το ChatGPT. 

Το ChatGPT ξέρει να πιέζει τον εργολάβο

«Το χρησιμοποιώ εδώ και πάνω από έναν μήνα. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που κάτι με εντυπωσίασε τόσο πολύ», δήλωσε ο Αντρέ Αζιόν, της Miami Real Estate Group. «Μόλις το δοκίμασα, με έπεισε.»

Μία πελάτισσά του, τον είχε ενημερώσει πρόσφατα για ένα πρόβλημα: είχε μετακομίσει σε ένα λυόμενο σπίτι και δεν μπορούσε να ανοίξει τα παράθυρά. Επί μήνες προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον κατασκευαστή, αλλά δεν έπαιρνε καμία απάντηση. Ο Αζιόν αντέγραψε και επικόλλησε ένα από τα μηνύματά της στο ChatGPT, ζητώντας από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να το ξαναγράψει, δίνοντας έμφαση στις πιθανές συνέπειες που απορρέουν από τις ευθύνες του κατασκευαστή.

«Το ChatGPT το έγραψε ως νομικό ζήτημα και, ξαφνικά, ο εργολάβος εμφανίστηκε στο σπίτι της», περιγράφει ο Αζιόν, λέγοντας πως πειραματίζεται ακόμα και με νομικά δεσμευτικά έγγραφα τα οποία στέλνει στη συνέχεια σε δικηγόρους για να λάβει την τελική έγκριση. Δοκιμάζει σχεδόν τα πάντα και μιλά για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, σα να είναι υπάλληλός του: «Μερικές φορές θα του πω να το κάνει πιο σύντομο ή πιο αστείο, και δίνει τόσα πολλά διαφορετικά σχέδια για να διαλέξω.»

Έρχεται συνδρομή, τίποτα δεν είναι δωρεάν άλλωστε

Το ChatGPT είναι δωρεάν προς το παρόν, αλλά η OpenAI φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μηνιαίας χρέωσης 42 δολαρίων. Ο Αζιόν δήλωσε ότι θα πλήρωνε για την πρόσβαση, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Θα πλήρωνα εύκολα 100 ή 200 δολάρια το χρόνο για κάτι τέτοιο», είπε. «Θα ήμουν τρελός αν δεν το έκανα».

Ο Φρανκ Τρέλs, κτηματομεσίτης στην State Street Realty στο Μαϊάμι, επίσης θα πλήρωνε για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εργαλείο, το οποίο έχει ήδη επηρεάσει τον τρόπο που δουλεύει. «Μόλις το δοκίμασα, με κέρδισε», είπε. «Επιχείρησα να εγγραφώ για ένα συνδρομητικό πακέτο, πιστεύοντας ότι θα με χρέωναν τουλάχιστον 100 δολάρια το μήνα, και έμεινα έκπληκτος που ήταν δωρεάν. Τίποτα όμως σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι δωρεάν – και αυτό με κάνει κάπως νευρικό».

Ο Τρέλς χρησιμοποιεί το ChatGPT στην έρευνα για τις επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων εκτάσεων και ζωνών γης στην κομητεία του Μαϊάμι-Ντέιντ, και υπολογίζει το πιθανό ύψος δόσης και την απόδοση της επένδυσης για έναν πελάτη.

«Μπορεί να είμαι στο αυτοκίνητο με έναν πελάτη και να με ρωτήσει για το ύψος των πληρωμών του στεγαστικού του δανείου. Μπορώ να ρωτήσω το ChatGPT ποια θα είναι η πληρωμή για μια αγορά 14 εκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 7,2% και αποπληρωμή σε 25 χρόνια (…) και σε δύο δευτερόλεπτα, μου δίνει αυτές τις πληροφορίες (…) Είναι καταπληκτικό».

Πολλές δυνατότητες, ορισμένοι περιορισμοί

Ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται να υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί για το ChatGPT που στο παρελθόν έχει δυσκολευτεί ακόμα και με στοιχειώδη μαθηματικά. Ο Τρέλς επιβεβαιώνει ότι το σύστημα είναι χρήσιμο για προσεγγίσεις, αλλά όχι για ακριβείς υπολογισμούς.

Ο Σερζ Ρέντα, στέλεχος σε μεσιτικό γραφείο και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κτηματομεσιτικής Fordham, δήλωσε ότι το ChatGPT δουλεύει πολύ καλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι σε κάθε περίπτωση. 

Το ChatGPT εξοικονομεί χρόνο για τους μεσίτες κατά τη σύνταξη καταχωρίσεων ή απαντήσεων, αλλά οι αυτοματοποιημένες απαντήσεις σε πελάτες ίσως δεν είναι η καλύτερη τακτική, και συνήθως απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT