Αυξάνονται 9,6% οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Αυξάνονται 9,6% οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Τα ποσά για κύρια ασφάλιση και υγεία ξεκινούν από 240,25 ευρώ έως και 630,6 ευρώ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 9,6% αυξάνονται από την αρχή του έτους οι εισφορές για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 6 ασφαλιστικών κατηγοριών για κύρια ασφάλιση και υγεία, καταβάλλοντας από 240,25 ευρώ τον μήνα έως και 630,6 ευρώ τον μήνα. Τα ποσά αυξάνονται εφόσον οι επαγγελματίες ασφαλίζονται και για επικούρηση ή και εφάπαξ.

Η απόφαση υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, με βάση την πρόβλεψη του νόμου 4670/2020 που ορίζει την αναπροσαρμογή των εισφορών βάσει του πληθωρισμού (9,6%). Μάλιστα, και παρά τις αρχικές σκέψεις για πιθανή ελάφρυνση των μη μισθωτών, μεσούσης και της ενεργειακής κρίσης, στην απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά στην εισφορά 10 ευρώ που καλούνται να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι υπέρ ανεργίας, η οποία παραμένει.

Παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ετσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ που μέχρι πρότινος είχε επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και πλήρωνε 210 ευρώ, από τον Ιανουάριο 2023 (οι εισφορές Ιανουαρίου θα καταβληθούν εντός Φεβρουαρίου) και έως το τέλος του έτους θα πληρώνει 230,25 ευρώ για εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας, συν 10 ευρώ υπέρ του λογαριασμού ανεργίας που διατηρείται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία είχε επιλέξει για το 2022 πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι εφόσον παραμείνουν σε αυτή, θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά 20 ευρώ. Βέβαια, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, της τάξης των 35 ευρώ στην περίπτωση επαγγελματιών που επιλέξουν την 3η κατηγορία, ή ακόμη και της τάξης των 54,6 ευρώ για την 6η και υψηλότερη κατηγορία. Αντίστοιχα, κατά 9,6% αυξάνονται άλλωστε και οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις επαγγελματικές ομάδες που προβλέπεται η ασφάλισή τους στους συγκεκριμένους κλάδους. Για παράδειγμα, οι εισφορές της 1ης από τις συνολικά 3 ασφαλιστικές κατηγορίες για επικούρηση διαμορφώνονται σε 42,76 ευρώ τον μήνα, ενώ η αντίστοιχη κατηγορία για εφάπαξ σε 28,51 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ως παράδοξο το γεγονός ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολουμένων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (περισσότεροι από 8 στους 10) είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, το 2022 η μηνιαία εισφορά για σύνταξη και υγεία για τους μη μισθωτούς στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία ήταν 210 ευρώ τον μήνα. Αντιστοίχως, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκαν πέρυσι (μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού) σε 225,4 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή για 14 μισθούς).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT