Πιέσεις στην Ευρώπη εν αναμονή Fed και ΕΚΤ

Πιέσεις στην Ευρώπη εν αναμονή Fed και ΕΚΤ

Με υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων άρχισε χθες η εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών, οι τρεις μεγαλύτερες των οποίων συνεδριάζουν και θα ανακοινώσουν καίριες αποφάσεις για τα επίπεδα των επιτοκίων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Με υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων άρχισε χθες η εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών, οι τρεις μεγαλύτερες των οποίων συνεδριάζουν και θα ανακοινώσουν καίριες αποφάσεις για τα επίπεδα των επιτοκίων. Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις κυρίως της αμερικανικής Federal Reserve και της ΕΚΤ, οι επενδυτές φάνηκαν χθες επιφυλακτικοί. Εν αναμονή των νέων αυξήσεων επιτοκίων, υποχώρησαν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών, με τις αποδόσεις των δεκαετών της Γερμανίας να σημειώνουν άνοδο κατά έξι μονάδες βάσης φτάνοντας στο 2,29%, τις αποδόσεις των δεκαετών της Βρετανίας, των λεγόμενων γκιλτς, να σημειώνουν άνοδο τεσσάρων μ.β. στο 3,36%. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι αυξήθηκε ξαφνικά ο πληθωρισμός στην Ισπανία μετά την υποχώρηση που σημείωνε τελευταία, με αποτέλεσμα τα στοιχήματα στην αγορά να στραφούν στο πόσο επιθετική θα είναι αυτή τη φορά η αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, οι αποδόσεις τους σημείωσαν άνοδο δύο μ.β. φτάνοντας στο 3,53%.

Εξαίρεση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές αποτέλεσε χθες ο αποτελούμενος κατά κύριον λόγο από εξωστρεφείς εταιρείες δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με μικρή άνοδο 0,25%. Στον αντίποδα ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με απώλειες 0,16%, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,20%. Ομοίως και ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,37%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,17%, χάνοντας μέρος της λάμψης που απέκτησε στη διάρκεια του Ιανουαρίου, οπότε κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία του για τον πρώτο μήνα του έτους.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν χθες οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, με την Prosus NV να υποχωρεί κατά περισσότερο από 5% μετά τις μαζικές πωλήσεις μετοχών τεχνολογίας στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Στο μεταξύ, πτωτικές τάσεις κατέγραψαν χθες και οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κατά 1,0% στα 85,75 δολάρια το βαρέλι και το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει πτώση 1,13% στα 78,78 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT