Η «πτήση» του ΔΑΑ προς το Χρηματιστήριο

Η «πτήση» του ΔΑΑ προς το Χρηματιστήριο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως συμβούλους για τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών την Bank of America Corp. και τη Morgan Stanley. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, επέλεξε και την Deutsche Bank AG ως επικεφαλής διαχειριστή του βιβλίου προσφορών και οικονομικό σύμβουλο για τη συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει πως το μερίδιό του (30%) θα αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Η εισαγωγή θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ωστόσο, η συναλλαγή φαίνεται πως θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαΐου που είναι και ο αρχικός στόχος του Ταμείου, όπως εκτιμά το δημοσιογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ζητούν μέτρα στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας

Στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) αλλά και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου παρευρέθη ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, όπου έγινε αποδέκτης σοβαρών αιτημάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, επισήμανε ότι η βιομηχανία ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η κ. Σαράντη πρότεινε να υπάρξει άμεσα μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Μετρούν» τον αντίκτυπο του Gov.gr στη ζωή μας

Τον προσδιορισμό του κόστους και του χρόνου που εξοικονομείται μέσω της πλατφόρμας Gov.gr, η οποία διαθέτει περισσότερες από 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες, έχει ως αντικείμενο έργο ύψους 620.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει μόνο εμπειρικά προσδιοριστεί η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους και του οφέλους για τους συναλλασσομένους. Η εν λόγω δράση, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα αποτυπώσει και τον βαθμό ικανοποίησης των χρηστών του Gov.gr.   

Οι εκλογές φρενάρουν την επενδυτική βαθμίδα

Η εκλογική διαδικασία αναμένεται, σύμφωνα με τη Citigroup, να φρενάρει προς το παρόν την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ δύσκολη εκτιμά πως θα είναι η περαιτέρω υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών. Επειτα και από την αναβάθμιση της Fitch και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές και αυτό σημαίνει πως μια νέα αναβάθμιση είναι δύσκολη βραχυπρόθεσμα. Η χώρα οδεύει σε εκλογές, όπως προσθέτει, οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν την οικονομική δυναμική που βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις. 

Η Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch χθες, Δευτέρα, έπειτα και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας την Παρασκευή μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική. Ειδικότερα, «ανέβασε» κατά ένα σκαλοπάτι την αξιολόγηση σε Alpha Bank (στο Β+), Εθνική (στο BB-) και Eurobank (στο ΒΒ- επίσης). Για την Alpha σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της αναμενόμενης συσσώρευσης κεφαλαίου και της μειωμένης κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα NPEs. Για την Εθνική και τη Eurobank τονίζει ότι ήταν το αποτέλεσμα των βελτιώσεων στην κερδοφορία –χάρη στην αναδιάρθρωσή τους και τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό τους–, η οποία υποστηρίζεται επίσης από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ ο οίκος αναμένει ότι η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται και στις δύο τράπεζες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT