Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Μία ακόμη συνεδρίαση με μικρή υποχώρηση και στασιμότητα κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, που συνεδριάζουν μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια. H αμερικανική Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσουν αύριο σε αυξήσεις κατά 50 μ.β.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,21%, αν και στο σύνολο του Ιανουαρίου έχει συγκεντρώσει κέρδη 6,7% καθώς επικράτησε στην αγορά αισιοδοξία για μελλοντικά καλύτερα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και για παράταση του ήπιου χειμώνα και αυξημένη αντοχή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκτιμάται, άλλωστε, ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη θα έχουν αυξηθεί κατά 7,3%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις συνεδριάσεις των Fed, ΕΚΤ και ΒοΕ, που θα αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Στιβ Σόσνικ, αναλυτής της Interactive Brokers, τόνισε πως «η Ευρώπη έχει έως τώρα σταθεί τυχερή υπό την έννοια ότι φέτος ο χειμώνας είναι ήπιος και έτσι εξανεμίζονται οι χειρότεροι φόβοι για τις τιμές της ενέργειας». Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, η μεν αύξηση των επιτοκίων θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αλλά επικρατεί αβεβαιότητα για το τι θα αποφασίσει η Τράπεζα της Ευρωζώνης στη συνέχεια. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και φέρουν την Ευρωζώνη να έχει διαφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης, δεν φαίνεται να καθησύχασαν τις ανησυχίες της αγοράς. Τα στοιχεία φέρουν την Ευρωζώνη να έχει σημειώσει οριακή ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά συνολικά παραμένει αποδυναμωμένη η ευρωπαϊκή οικονομία. Εξάλλου, στη Γερμανία μειώθηκαν απροσδόκητα οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,17% ενώ τόσο ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης όσο και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισαν με οριακή μεταβολή 0,01% και 0,0058% αντιστοίχως. Σε αντίθετη πορεία από τη γενική τάση κινήθηκε ο FTSE MIB του Μιλάνου, κλείνοντας με άνοδο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT