Η απασχόληση, θύμα της μάχης κατά του πληθωρισμού

Η απασχόληση, θύμα της μάχης κατά του πληθωρισμού

Για τον περιορισμό του τιμαρίθμου στο 2%, η Fed εκτιμά ότι 1 εκατ. Αμερικανοί θα χάσουν τη δουλειά τους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι αμείλικτη στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, από την τελευταία καταγραφή του στο 5%. Αυτό έχει ανθρώπινο κόστος, διότι συνεπεία της πολιτικής αυτής σχεδόν 1 εκατομμύριο περισσότεροι Αμερικανοί θα μπορούσαν να μείνουν άνεργοι, με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της τράπεζας. Δεδομένων των ιδιοτροπιών στη συμπεριφορά του πληθωρισμού, δεν είναι σαφές ότι η Fed δικαιολογείται να είναι τόσο μονολιθική στην προσέγγισή της. Ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ παραμένει αμετακίνητος στην αποστολή του, ακόμη και αν το υψηλότερο κόστος δανεισμού συμπιέζει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Οι δαπάνες τους μειώθηκαν τον Δεκέμβριο στο μέγιστο από τον Φεβρουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ίδιων των αξιωματούχων της τράπεζας, η μάχη με τον πληθωρισμό θα βλάψει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Οι προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, αντανακλούν την άποψη ότι μέχρι να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% το 2025, η ανεργία θα έχει αυξηθεί στο 4% από το 3,5% τον Δεκέμβριο. Αυτό ισοδυναμεί με 800.000 άτομα που έμειναν χωρίς δουλειά. Ο αριθμός διογκώνεται, ωστόσο, εάν τα άτομα που εγκατέλειψαν την παραγωγή και σταμάτησαν να αναζητούν εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επανέλθουν στη μάχη.

Ας υποθέσουμε ότι το ποσοστό συμμετοχής –ή το μερίδιο των Αμερικανών που εργάζονται ή προσπαθούν ενεργά να το πράξουν– επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2019 και ότι η ανεργία 4% σημαίνει συνολική αύξηση της τάξεως των 978.000 ανέργων. Ο πληθωρισμός φέρνει επίσης οδυνηρά αποτελέσματα, ειδικά σε λιγότερο εύπορα νοικοκυριά, αλλά ο συμβιβασμός δεν είναι απλός. Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σταματήσει τώρα την πορεία της, ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, χωρίς οι εταιρείες να χρειαστεί να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός 2% είναι περισσότερο συμβολικός παρά επιστημονικό πόρισμα. Ο πληθωρισμός ανερχόταν συχνά πάνω από το 2% τη δεκαετία του 1990. Και οι Αμερικανοί συνήθως υπερεκτιμούν το πόσο υψηλός θα είναι ο πληθωρισμός την προσεχή χρονιά, αναμένοντας συνήθως περίπου 3%, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης.

Ο Τζερόμ Πάουελ μέχρι στιγμής έχει απορρίψει την πιθανότητα χαλάρωσης του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό. Το να τηρούν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών τους δικούς τους κανόνες ικανοποιεί τις αγορές, καθώς τους θεωρούν σοβαρούς. Βέβαια, οι εργαζόμενοι, που θα έχουν απώλειες, εμφορούνται από διαφορετικές ιδέες πιθανώς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT