Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρά την άνοδο των επιτοκίων χθες από την ΕΚΤ, οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο κύκλος αυξήσεων τείνει προς την ολοκλήρωσή του

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά το τελευταίο σχεδόν 12μηνο βρέθηκαν χθες οι μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων, μιας και το μήνυμα της ΕΚΤ υπέρ της συνεχιζόμενης επιθετικής πολιτικής της δεν μείωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι ο κύκλος των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού τείνει προς την ολοκλήρωσή του. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX των χωρών της Ευρωζώνης έκλεισε με άνοδο 1,8%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από πέρυσι στις 18 Φεβρουαρίου. Ο δε ευρύτερος δείκτης των 600 μεγαλύτερων ομίλων της Ε.Ε., STOXX 600, είχε κέρδη 1,35%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,76%, με 2,16% ο DAX, με 1,26% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,49% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,45% ο IBEX στη Μαδρίτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη χθες σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της και έστειλε το μήνυμα πως έπεται ακόμα τουλάχιστον μία αντίστοιχης κλίμακας κίνηση τον επόμενο μήνα. Κατόπιν αυτής θα εξετάσει ποια θα είναι η πορεία, την οποία θα ακολουθήσει η νομισματική της πολιτική στη συνέχεια. Η ΕΚΤ, αξίζει να σημειωθεί, έκανε μία πιο επιθετική δήλωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Τζερόμ Πάουελ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και με εκείνην της Τραπέζης της Αγγλίας, η οποία θεωρήθηκε ηπιότερη. Παρά ταύτα, οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προκάλεσε κάποια έκπληξη και οι επενδυτές δεν έχασαν τις ελπίδες τους ότι ο κύκλος αυξήσεων θα λήξει σύντομα – κι αυτό παρά το γεγονός πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε εναντίον αυτού του αφηγήματος. «Ακόμα και ύστερα από αυτήν την απόπειρα της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της οποίας έδειξε ιδιαίτερα επιθετική και αμετακίνητη σε αυτή την προσέγγιση, η αγορά δεν την ενστερνίζεται πλήρως», τονίζει ο Κρεγκ Ερλαμ, διευθυντής ανάλυσης αγορών της OANDA. «Φαίνεται πως οι επενδυτές είναι αποφασισμένοι πως ο πληθωρισμός πρόκειται να εξακολουθήσει την αποκλιμάκωσή του και θα συντελεστεί με σοβαρό και σταθερό βηματισμό. Κι αυτό θα δώσει τα περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να μην επιδιώξουν έναν τόσο σκληρό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης όσο οι ίδιες θα ήθελαν οι αγορές να πιστέψουν», είπε τέλος ο κ. Ερλαμ. To ευρώ υποχώρησε χθες 0,6% προς το δολάριο στο 1,0919 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT