Χρηματιστήριο: Νευρική συνεδρίαση με μικρή άνοδο και υψηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Νευρική συνεδρίαση με μικρή άνοδο και υψηλό τζίρο

Στις 1.029,68 μονάδες, με κέρδη 0,24%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Με αρκετή ενδοσυνεδριακή νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να απορροφήσει και πάλι τις πιέσεις των πωλητών, σκαρφαλώνοντας σε υψηλότερα επίπεδα με τη βοήθεια της πλειονότητας του τραπεζικού κλάδου.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο πάντως, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι ο τζίρος σιγά σιγά «εδραιώνεται» σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, κάτι που μαρτυρά την ενίσχυση των εισροών από νέα χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις ελληνικές μετοχές.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 1.029,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 145,79 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 2.504,12 μονάδες, στο +0,55% και στις 1.559,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και πάλι με κέρδη 1,14% στις 800,89 μονάδες και σε υψηλά ενός έτους.

Από το σύνολο των blue chips, με κέρδη 2,68% ξεχώρισε η Eurobank και ακολούθησαν Σαράντης και Τράπεζα Πειραιώς στο +2,67% και το +2,43% αντίστοιχα, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo και Mytilineos. Απώλειες 6,27% κατέγραψε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca-Cola.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 145,79 εκατ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης «έχει καταλάβει το κάστρο» των 1.000 μονάδων, παραμένοντας σε καθεστώς χαμηλής μεταβλητότητας πάνω από τα θεωρητικά διαγραμματικά και ψυχολογικά στηρίγματα των «ταύρων», όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. «Εκτιμούμε ότι το σενάριο διόρθωσης – αποσυμπίεσης της αγοράς θα έφερνε μαζί του το όφελος της προσέλκυσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων, ειδικά απ’ όσους έχουν χάσει το εν εξελίξει ράλι της λεωφόρου Αθηνών σε οκταετή υψηλά», όπως σημειώνει. Παράλληλα διαπιστώνει ότι η διελκυστίνδα των συναισθημάτων μεταξύ των επενδυτών ταλαντώνεται μεταξύ της ικανοποίησης για το bull market του Χ.Α., της καταγραφής οκταετών υψηλών, της δυσπιστίας και τέλος της άγνοιας για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Alpha Finance σημειώνουν πως το ισχυρό ξεκίνημα του Χ.Α. για το 2023, με κέρδη 10% για τον πρώτο μήνα του έτους, που συνιστά την τρίτη κατά σειρά υψηλότερη επίδοση από το 2000, αποτελεί προάγγελο συνέχισης της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία ξεκίνησε από το β΄ εξάμηνο του 2022.

Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η αγορά πιθανότατα βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, με το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις, υπό το πρίσμα σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη δυναμική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως εξηγεί, τόσο η αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την Ε.Ε. όσο και η δυναμική των άμεσων επενδύσεων προδιαθέτουν για σημαντική εισροή κεφαλαίων στο Χ.Α. Παράλληλα, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα εντός του β΄ εξαμήνου του 2023, ενισχύει τις προϋποθέσεις για διατήρηση του ρυθμού αύξησης της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ θα οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT