Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ για την πορεία των εσόδων το 2022

Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ για την πορεία των εσόδων το 2022

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης λόγω επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Στην καλύτερη από την προβλεπόμενη πορεία των εσόδων το 2022 αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για να αφήσει για μια ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου και νέων μέτρων στήριξης.

Είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ότι στον βαθμό που θα υπάρχει ασφάλεια για τον δημοσιονομικό χώρο, αυτός «θα επιστραφεί στο σύνολό του» στο κοινωνικό σύνολο, με βάση τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός. Ο χρονικός ορίζοντας για κάτι τέτοιο είναι ο Φεβρουάριος, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής εξετάζεται η χορήγηση ενίσχυσης στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ο κ. Σταϊκούρας, εξάλλου, τόνισε ότι ενώ η κρατική βοήθεια στην Ε.Ε. το 2022 ήταν κατά μέσο όρο 1,3% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα ήταν 2,3%. Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός εδώ έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά αναγνώρισε ότι αυτός έχει μετατοπιστεί στον χώρο των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο market pass, που θα δοθεί τον Φεβρουάριο για την ενίσχυση των νοικοκυριών στις αγορές τους.

Σχετικά με τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ανταπόκριση των τραπεζών στις σχετικές παραινέσεις που ο ίδιος τους έκανε από τον Δεκέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ουσιαστικά ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των τραπεζών για τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων και των προμηθειών, είπε ότι ζήτησε να ενημερωθεί για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Επίσης, κάλεσε τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων να κάνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις με βάση τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πάντως, είπε ότι ήδη οι ρυθμίσεις έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ήδη ξεκίνησαν, σημείωσε εξάλλου ο υπουργός, καθώς η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς στα ταμεία τους και η αύξηση των μισθών των γιατρών κατά 10% ισοδυναμούν συνολικά με 350-400 εκατ. ευρώ. Αλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος του νέου μισθολογίου, που θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο.

Απολύτως εφικτό χαρακτήρισε ο ίδιος τον στόχο της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Δεν δεσμεύθηκε αν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι τον Απρίλιο με Μάιο, που έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν αυτές, αναμένονται πολλοί οίκοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT