Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο στα τελευταία οικονομικά στοιχεία και στα επίπεδα των επιτοκίων όπως διαγράφονται στο μέλλον. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που φέρουν την αμερικανική οικονομία να έχει δημιουργήσει 517.000 νέες θέσεις εργασίας, υπερβαίνοντας σαφώς τις προβλέψεις για αύξηση της απασχόλησης μόνον κατά 187.000 θέσεις. Παράλληλα, η ανεργία στην υπερδύναμη βρίσκεται στο 3,4% και καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 53 ετών. Επιπλέον, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως μπορεί να αποφύγει την ύφεση η αμερικανική οικονομία με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και την οικονομία να αναπτύσσεται. Ως εκ τούτου οι επενδυτές βλέπουν τη Federal Reserve να συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων και προεξοφλούν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης. Οι εκτιμήσεις αυτές οδήγησαν το δολάριο σε νέα άνοδο και το ευρώ σε υποχώρηση. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών καταδεικνύουν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε χθες ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού κλείνοντας με υποχώρηση 1,34%.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,8%, με σημαντική υποχώρηση να καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των εταιρειών κοινής ωφελείας. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε, πάντως, ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,1%. Με μικρές απώλειες 0,82% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου όπως και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με υποχώρηση 0,84%. Τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψε χθες ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού κλείνοντας με υποχώρηση 1,34%, ενώ ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου με οριακή υποχώρηση μόλις κατά 0,27%. Στο μεταξύ, το ευρώ διολίσθησε χθες κατά 0,6% έναντι του δολαρίου υποχωρώντας στο 1,0729 δολ. και καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 12 Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι υπό το βάρος των γεωπολιτικών κινδύνων, η τουρκική λίρα σημείωσε χθες νέα υποχώρηση με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο ένα δολάριο προς 18,85 τουρκικές λίρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT