Προτεραιότητα για φέτος η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Προτεραιότητα για φέτος η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Θα είναι ένα από τα τελευταία βήματα στη μακρά και δύσκολη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 6 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των επιδοματικών μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της ακρίβειας, στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δύο αυτοί στόχοι πολιτικής συγκρούονται.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει συμβολικά ένα από τα τελευταία βήματα στη μακρά και δύσκολη διαδικασία της εξόδου της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και την επανείσοδό της στη χορεία των κανονικών ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ταυτόχρονα, στο πρακτικό επίπεδο, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, πέρα από το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας θα μειώσει το κόστος του δανεισμού για το κράτος και τους ιδιώτες, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες ανάλογες οικονομίες, καθώς το συνολικό κόστος δανεισμού εξαρτάται βεβαίως και από τις διεθνείς τάσεις στα επιτόκια. Στην ερώτηση του Πάνελ για τον Ιανουάριο απάντησαν συνολικά 25 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Από αυτούς, το 64% δηλώνει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των επιδοματικών μέτρων στην περίπτωση που οι δύο αυτοί στόχοι πολιτικής συγκρούονται, ενώ το 16% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 20% των απαντησάντων.

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων επισημαίνουν αφενός ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για φέτος, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος να αποτελεί το ελάχιστο τίμημα που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη τονίζεται ότι τα επιδοματικά μέτρα, ενώ είναι δημοφιλή ιδίως σε προεκλογικές περιόδους, είναι μέρος μιας συμπτωματολογικής αντιμετώπισης των συνεπειών της έκτακτης τρέχουσας κατάστασης και δεν συμβάλλουν στη διόρθωση των παθογενειών της οικονομίας.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Ετσι, υποστηρίζεται ότι οι τυχόν επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει φέτος να κατευθύνονται πιο στοχευμένα στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ωφελήσει συνολικά όλους τους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίζει να ανταποκρίνεται και φέτος στην ανάγκη έκτακτων επιδοματικών ενισχύσεων, καθώς στην περίπτωση που διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες από την καθυστέρηση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η επισήμανση από αρκετά μέλη του Πάνελ και ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους στο ερώτημα, ότι οι δύο αυτοί στόχοι πολιτικής δεν είναι αυτονόητα ασύμβατοι μεταξύ τους, καθώς άλλωστε η ανάγκη εντοπισμού του ιδανικού μείγματος δημοσιονομικής αυστηρότητας και κοινωνικής πολιτικής αποτελεί μόνιμη και θεμελιώδη παράμετρο του σχεδιασμού και της άσκησης πρακτικής πολιτικής.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.  

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του  Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, που έχει στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής.  Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από  59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες.  Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγηματικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, kefim.org.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT