Οριακές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Μετά δύο συναπτές συνεδριάσεις με πτωτικές τάσεις, οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν χθες τάσεις σταθεροποίησης, καθώς ορισμένες έκλεισαν οριακά στο κόκκινο, ενώ άλλες σημείωσαν μικρά κέρδη, και το δολάριο υποχώρησε ελαφρά έναντι άλλων νομισμάτων.

Οι επενδυτές είχαν χθες το βλέμμα στραμμένο στις δηλώσεις που ανέμεναν από τον διοικητή της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με τα μελλοντικά επίπεδα των επιτοκίων.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν ερμηνεύσει ως διάθεση του Πάουελ για ηπιότερη στάση στη νομισματική πολιτική του τις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη συνεδρίαση της Federal Reserve. Η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω της προσδοκίας των επενδυτών για περισσότερη σαφήνεια στα λόγια του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ώστε να καταστεί πιο σαφές προς τα πού οδεύει η νομισματική πολιτική της.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 παρουσίασε μεγάλες αυξομειώσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης, για να κλείσει με μικρή άνοδο 0,23%. Η άνοδος του εν λόγω δείκτη ήταν μεγαλύτερη από όσο είχαν προεξοφλήσει οι αγορές, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται στην αγορά η προσδοκία πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων. Οπότε το δολάριο υποχώρησε κατά 0,03% έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου παρέμεναν στάσιμες στο 2,304%.

Μικρή άνοδο 0,23% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600.

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,36% καθώς πήραν ώθηση χθες οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές εταιρειών ορυχείων.

Οριακά στο κόκκινο έκλεισαν το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, με τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με μικρές απώλειες 0,16% και τον CAC 40 με μικρές απώλειες 0,067%. Αντιθέτως, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,36% όπως και ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με μικρά κέρδη 0,14%.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να σημειώνει άνοδο 3,74% φτάνοντας στα 76,88 δολ. το βαρέλι και το Brent να σημειώνει άνοδο 1,2%, στα 81,97 δολ. το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT