Σε εξέλιξη το σχέδιο των 43 παρεμβάσεων για τη βιομηχανία

Σε εξέλιξη το σχέδιο των 43 παρεμβάσεων για τη βιομηχανία

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας και της Επιτροπής Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε χθες. Οπως ανέφερε, η υλοποίησή της θα είναι μια δυναμική εργασία έως το 2030.

Επίσης, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, ένα σύνολο 43 παρεμβάσεων (εθνικές πρωτοβουλίες, εμβληματικά έργα, προγράμματα και δράσεις), συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται υπό υλοποίηση ένα σύνολο 8 δράσεων, μεταξύ των οποίων η «έξυπνη μεταποίηση» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (75 εκατ. ευρώ) και η ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων (63 εκατ. ευρώ).

Επίσης, 14 παρεμβάσεις βρίσκονται υπό σχεδιασμό και σύντομα θα ξεκινήσουν την υλοποίησή τους. Εμβληματικότερες εξ αυτών είναι οι δύο προσκλήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιητικών και βιομηχανιών, ύψους 300 εκατ. και 700 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επιπλέον, έχει ήδη προεπιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να ξεκινήσει νέο έργο για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της χώρας στους κρίσιμους τομείς της υγείας, των τροφίμων, των δομικών υλικών και πρώτων υλών, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη βιομηχανία και την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση.

Τέλος, υπάρχουν δράσεις που βρίσκονται υπό ωρίμανση την τρέχουσα περίοδο, με σημαντικότερη εκείνη του προγράμματος ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με στόχο την παροχή εξατομικευμένης κατάρτισης στους εργαζομένους βάσει των αναγκών κάθε επιχείρησης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στήριξης Μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νάταλι Μπέργκερ, η οποία στην παρέμβασή της συνεχάρη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας για τη δουλειά που κάνουν και για τη δέσμευσή τους σε αυτή την κρίσιμη δράση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT