Αρθρο του Σ. Αρναουτάκη στην «Κ»: Η ευρωπαϊκή επιβράβευση της Κρήτης

Αρθρο του Σ. Αρναουτάκη στην «Κ»: Η ευρωπαϊκή επιβράβευση της Κρήτης

Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, το «Κρήτη 2021-2027» είναι το πρώτο ελληνικό περιφερειακό πρόγραμμα, μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, το οποίο ενέκρινε η Κομισιόν, έπειτα από σχετική εισήγηση της Ευρωπαίας επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, το «Κρήτη 2021-2027» είναι το πρώτο ελληνικό περιφερειακό πρόγραμμα, μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, το οποίο ενέκρινε η Κομισιόν, έπειτα από σχετική εισήγηση της Ευρωπαίας επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα. Το νέο περιφερειακό πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 565 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο.

Πρόκειται για μια επιτυχία εξαιρετικής αξίας και σημασίας, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού μας. Μάλιστα η πρωτιά μας αυτή απέσπασε τα εύσημα κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Κάρστεν Ράσμουσεν.

Το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχαμε υποβάλει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στηρίζεται σε συγκεκριμένες επιδιώξεις. Εδράζεται σε μετρήσιμους στόχους. Θέτει σε πρώτο πλάνο τις ζωτικές προτεραιότητές μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε χρόνιες εκκρεμότητες. Και το κυριότερο, μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες που μας προσφέρονται, καθιστώντας την Κρήτη ευημερούσα και ανταγωνιστική περιφέρεια.

Πεποίθησή μας είναι ότι υιοθετώντας μια εμπροσθοβαρή στρατηγική μπορούμε και υλοποιούμε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, προσδίδοντας στις πολιτικές μας παρεμβάσεις ουσιαστικό περιεχόμενο. Αλλωστε έτσι ιεραρχούμε σωστά τις ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας. Η δέσμη των οκτώ δράσεων και ενεργειών που έχουμε προκρίνει συνδυάζει αρμονικά την καταπολέμηση της φτώχειας με την κοινωνική συνοχή, την πράσινη ανάπτυξη με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα με τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, την ανισομέρεια μεταξύ αστικών κέντρων και υπαίθρου, με πολιτικές σύγκλισης και μείωσης των ανισοτήτων.

Με το νέο ΕΣΠΑ διασφαλίζουμε τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους, δίνοντας πρακτικό αντίκρισμα στις δεσμεύσεις μας. Με την ορθή και διαφανή διαχείρισή του συμβάλλουμε αποφασιστικά στη σύγκλισή μας με τις προηγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Με τον γόνιμο διάλογο και τη συνεργασία, με όλους τους εθνικούς και τοπικούς φορείς και πρωτίστως με την κοινωνία των πολιτών, η περιφερειακή διακυβέρνηση καθίσταται ισχυρή πολιτική και αναπτυξιακή υποδομή.

Με αυτό τον τρόπο υπερβαίνουμε στην πράξη την ατροφία του θεσμού της περιφέρειας, αποκτώντας τον δικό μας λόγο και ρόλο στα μείζονα ζητήματα του τόπου μας.

Η Περιφέρεια Κρήτης, διατηρώντας αυθεντική σχέση με τη ζώσα πραγματικότητα, επιδιώκει να λειτουργεί ως ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Επιπροσθέτως, εγκαταλείποντας άγονους ανταγωνισμούς, κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, αχρείαστες καχυποψίες, ακόμη και πολιτικές αντιδικίες, θέλει να έχει τη δική της συνδρομή και συμβολή στην υπέρβαση της υστέρησης, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαθέτει η Μεγαλόνησος.

Το νέο περιφερειακό πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 565 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο.

Με τα νέα χρηματοδοτικά μοντέλα υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομής, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα τις υπάρχουσες. Η ανακατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα (ΒΟΑΚ) είναι αναμφίβολα έργο μακράς πνοής, συνδέοντας την Κίσσαμο με τη Σητεία. Μαζί με τους κάθετους άξονες, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για πολύπλευρη ανάπτυξη. Με το καινούργιο αεροδρόμιο στο Καστέλλι διανοίγονται προοπτικές για ολόκληρη την Κρήτη. Με την προσέλκυση επενδύσεων επιπροσθέτως ενισχύουμε την αγορά εργασίας δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης.

Επιπλέον, με την ορθή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών πόρων υλοποιούμε μικρά και μεγάλα έργα σε παγκρήτιο επίπεδο. Με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ηλεκτρική διασύνδεση αντιμετωπίζουμε το ενεργειακό έλλειμμα, προστατεύοντας και το περιβάλλον. Με τη δυναμική στήριξη της έρευνας και της επιστήμης αναδεικνύουμε την Κρήτη σε πανεπιστημιακό κόμβο σε Μεσόγειο και Ευρώπη.

Με το μοναδικό μας τουριστικό προϊόν προσελκύουμε επισκέπτες και τουρίστες, τονώνοντας περαιτέρω την τοπική μας οικονομία. Με την ξεχωριστή αγροδιατροφική μας αλυσίδα συνδέουμε τον πρωτογενή τομέα με την τουριστική ανάπτυξη. Με τη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων κάνουμε πράξη την κυκλική οικονομία. Με την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και παράδοσης διατηρούμε ζωντανή την αξία και την ελκυστικότητα του νησιού μας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, τα κοινοτικά τομεακά προγράμματα είναι τα εργαλεία μας για τον παραγωγικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας μας. Αρκεί βέβαια να αφήσουμε στην άκρη τις παλιές συνήθειες και πρακτικές. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν προσφέρονται για ψηφοθηρίες και μικροπολιτικές. Ούτε για απαίδευτες πολιτικές και παρεμβάσεις δευτερεύουσας σημασίας, ξεχνώντας τα ζωτικά έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος.

Η ευρωπαϊκή επιβράβευση της Περιφέρειας Κρήτης μάς υποδεικνύει τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, δίχως να παγιδευόμαστε σε αυταρέσκειες αλλά και φιλαρέσκειες. Απεναντίας, μας θέτει μπροστά σε πρόσθετες ευθύνες, μιας και είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε ότι πράγματι αξίζουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Και αυτό γιατί σταθερή επιδίωξή μας είναι ο τόπος μας να αναδειχθεί σε πρωτεύουσα δύναμη στη βιώσιμη ανάπτυξη.

O κ. Σταύρος Αρναουτάκης είναι περιφερειάρχης Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT