Πιο αισιόδοξες οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την Ελλάδα

Πιο αισιόδοξες οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την Ελλάδα

Η Κομισιόν ανεβάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη στο 1,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1% και τον κατεβάζει για τον πληθωρισμό στο 4,5% από 6%

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Βελτίωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χειμερινή έκθεσή της, στο φόντο μιας γενικότερης εκτίμησης ότι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφύγει την ύφεση και ότι «η κορύφωση του πληθωρισμού βρίσκεται πίσω μας».
Ταμείο Ανάκαμψης και κυβερνητικά μέτρα στήριξης ενίσχυσαν την οικονομία, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε η έκθεση, με την κυβέρνηση να αντιδρά ικανοποιημένη, καθώς ετοιμάζεται για εκλογές και για εξαγγελία νέων μέτρων. Οι προβλέψεις «επιβεβαιώνουν την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η Κομισιόν παραμένει, πάντως, συγκρατημένη και πιο απαισιόδοξη από την κυβέρνηση για τον ρυθμό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της, το φθινόπωρο, για 1%, αλλά και έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 1,8%. Το 2024 προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 2%. Για το 2022 αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της στο 5,5%, από 6% το φθινόπωρο και έναντι 5,6% της κυβέρνησης, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την κακή επίδοση το γ΄ τριμήνου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι ελληνικές επιδόσεις παραμένουν καλύτερες από τις ευρωπαϊκές στο πεδίο της ανάπτυξης, αφού το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,8% και στην Ευρωζώνη κατά 0,9%. Για το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται και στις δύο περιοχές στο 3,5%.
Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα ευνοηθεί από την αύξηση της κατανάλωσης, χάρη στην πτώση του πληθωρισμού, αλλά και από την αύξηση των επενδύσεων, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Κομισιόν μιλάει για «έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα είναι η ατμομηχανή των επενδυτικών δαπανών, αντισταθμίζοντας την εξασθένηση των ιδιωτικών επενδύσεων, λόγω σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό προβλέπεται να αυξηθούν φέτος και το 2024, ενώ οι εξαγωγές θα επιταχυνθούν από το 2024, καθώς θα βελτιώνεται το εξωτερικό περιβάλλον, από το τέλος της φετινής χρονιάς. Επισημαίνεται, πάντως, ότι παραμένουν κίνδυνοι για τον τουρισμό, εξαιτίας πιθανών γεωπολιτικών εντάσεων.

Για τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις της είναι πιο αισιόδοξες από τις κυβερνητικές, αλλά χτυπάει καμπανάκι για τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογίσει τις πιθανές επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Για φέτος κατέβασε τον πήχυ στο 4,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 6% και έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 5%. Είναι μάλιστα αρκετά χαμηλότερος από την πρόβλεψη για 6,4% στην Ευρωζώνη. Για το 2024 τον βλέπει να υποχωρεί στο 2,4%, όπως εκτιμούσε και το φθινόπωρο. Το 2022 εκτιμά πλέον ότι έκλεισε με πληθωρισμό 9,3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησής της, το φθινόπωρο, για 10% και έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 9,7%.

Το «κλειδί» για την υποχώρηση του δείκτη είναι οι τιμές της ενέργειας, επισημαίνεται, ενώ αντίθετα «ο πληθωρισμός τροφίμων αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος» δεδομένης της καθυστέρησης με την οποία πέρασαν οι υψηλές τιμές ενέργειας στο κόστος παραγωγής τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT