Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Aνοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και να ρίξουν φως στο πώς είναι πιθανότερο να διαμορφωθούν τα επίπεδα των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve.

Οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν παράλληλα ανοδική ώθηση από τις μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών, που σημείωσαν άλμα όταν η Ινδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της αμυντικού υλικού. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,9%, με τη μετοχή της σουηδικής αμυντικής βιομηχανίας SAAB να σημειώνει άλμα 7,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη. Παράλληλα, οι μετοχές των βιομηχανιών Thales, Airbus και Rheinmetal σημείωσαν όλες άνοδο από 1,3% έως 2,5%, όταν η Ινδία μίλησε για τριπλασιασμό των εξαγωγών της σε αμυντικό υλικό στα 5 δισ. δολ. μέχρι τη διετία 2024-2025. Ο δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών και των βιομηχανιών αεροδιαστημικής παρουσίασε άνοδο 1,9%. Γενικότερα, όλες οι μετοχές των μεγάλων βιομηχανιών σημείωσαν άνοδο χθες και έδωσαν ώθηση στον πανευρωπαϊκό δείκτη, τον οποίο στήριξαν παράλληλα και οι μετοχές μεγάλων βιομηχανιών καταναλωτικών αγαθών όπως οι Unilever και Nestle. Οι εξαιρέσεις της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που σημείωσε πτώση 4,8% καθώς είχε ανακοινώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ζημία από τον Νοέμβριο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στα επικείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Εχουν προηγηθεί σχόλια στελεχών τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ, που κατατείνουν σε περαιτέρω επιθετική στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν να διαψευσθούν οι προσδοκίες των επενδυτών για ηπιότερη στάση των κεντρικών τραπεζών. Παρά την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας, πάντως, ο Eurostoxx 600 έχει συγκεντρώσει κέρδη 8,7% από την αρχή του 2023 χάρη στα καλύτερα από τις προβλέψεις κέρδη των επιχειρήσεων και στη βελτιωμένη εικόνα της Ευρωζώνης. Οπως τόνισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωζώνη εκτιμάται τώρα πως θα έχει σαφώς καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις παλαιότερες προβλέψεις, ενώ και ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερες από όσο είχε προβλεφθεί στα τέλη του 2022. Ετσι, όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο χθες, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 0,83% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,58%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT