Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων σε χιλιάδες οφειλέτες που τις έχασαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης παρέχει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα και για πρώτη φορά επιβραβεύονται όσοι την ίδια περίοδο κατάφεραν να κρατήσουν τις ρυθμίσεις τους.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Κοζάνη παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιδιωτικού χρέους, δηλώνοντας ότι με την πληρωμή δύο δόσεων θα ξεκινήσει η αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν.
Παράλληλα σημείωσε: «Δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις ρύθμισης. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ήταν απόλυτα συνεπείς και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 72, 100 ή των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές. Παράλληλα προωθείται μια νέα ειδική ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών που είχαν ρυθμισμένες τις οφειλές τους πριν από την ενεργειακή κρίση, κατάφεραν να τις κρατήσουν ενεργές, αλλά δημιούργησαν και νέα χρέη. Τα χρέη αυτά θα αποπληρωθούν σε 36-72 δόσεις. Πιθανόν θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ρύθμισης που σχεδιάστηκε την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με το οποίο οι 36 δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ όσοι επιλέξουν περισσότερες θα είναι έντοκες.
Ποιες ρυθμίσεις αναβιώνουν:
1. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για μεγαλύτερες οφειλές.
2. Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.
Προωθείται παράλληλα ειδική ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών — Σήμερα η ανακοίνωση των μέτρων.
Απαραίτητη προϋπόθεση τόσο σε αυτή όσο και στην ανωτέρω είναι να πληρωθούν με την υποβολή της αίτησης επανένταξης δύο δόσεις. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους την έχασαν. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορούσε μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και επιχειρήσεις με χρέη (βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ). Η ελάχιστη δόση είχε διαμορφωθεί στα 20%, ενώ το επιτόκιο στο 3%. Αντίστοιχη ρύθμιση είχε θεσμοθετηθεί και για τα ταμεία.
Σημειώνεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να ανοίξουν ταυτόχρονα οι ρυθμίσεις για χρέη προς εφορία και ταμεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, περί τα 5,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση και αποπληρώνονται με κάποια από τις ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρέη πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 24-28 δόσεις). Συγκεκριμένα, από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (113 δισ. ευρώ) ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,7%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα χρέη προς την εφορία το 11μηνο του 2022 ανήλθαν στα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 113,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 39 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων και 74 δισ. ευρώ χρέη νομικών προσώπων.
4 εκατ. φορολογούμενοι
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, με χρέη στην εφορία εμφανίζονται πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα), εκ των οποίων 3,8 εκατ. φορολογούμενοι ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών του Δημοσίου ή διαφορετικά 8.896 φορολογούμενοι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 90,11 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Μάλιστα, 32 εξ αυτών χρωστούν 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 43,7 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι μόνο το 51,6% του ληξιπρόθεσμου χρέους, που αντιστοιχεί σε 44,8 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.τ.λ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.
Αγρότες
Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη. «Εχω συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ. Εχω ζητήσει και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να “τρέξουν” όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.